Wykonanie
Przywiozłam kolejną porcję
jarmużu. Część użyłam do smoothie, a część do śniadania. Połączyłam z
jajkiem. Muszę przyznać, że zdecydowanie najbardziej lubię
jarmuż surowy, w sałatkach. Ten podsmażony staje się ostrzejszy i pewnie nie wszystkim przypadnie do gustu. Ja jednak lubię od czasu do czasu.
Składniki:2 - 3 liście
jarmużu2
jajkasól,
pieprzmasło lub
olejpół ząbka
czosnku (opcjonalnie)Wykonanie:
Jarmuż myjemy i osuszamy. Odcinamy zgrubiałe części, resztę rwiemy na kawałki. Na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu. Dodajemy
jarmuż i dusimy przez 2 - 3 minuty. Możemy dodać rozgnieciony
czosnek pod koniec duszenia. Robimy dwa wgłębienia w
jarmużu. W każde wbijamy ostrożnie
jajko. Solimy i
pieprzymy. Smażymy aż
białko się zetnie, a
żółtko zostanie jeszcze płynne. Możemy smażyć pod przykryciem. Podajemy natychmiast.