ßßß
Zbierać, polubić, oprawiać i jeść grzyby nauczyła mnie moja ciocia i zawsze, choć nie ma Jej już z nami, będę Ją pamięcią przywoływać ilekroć przygotowuję jakiekolwiek danie grzybowe. Tak też było z moim dzisiejszym śniadaniem:-)Piękny urodzaj mamy w tym roku i oby trwał jak najdłużej, a zimy wcale nie musi być jak dla mnie;-)
Składniki:zielonki - kilka sztuk,1-2 jajka,sól, pieprz,1 łyżeczka masła,1 łyżeczka oleju.Przygotowanie:Grzyby dokładnie oczyścić, wypłukać z blaszek piasek. Pokroić na drobne kawałeczki. Podsmażyć na rozgrzanym oleju i maśle z dodatkiem soli - do momentu, aż cały płyn z grzybów odparuje. Wbić jajka. Smażyć do momentu ścięcia. Doprawić. Podawać z pieczywem.