ßßß Cookit - przepis na Zupa krem z dyni z chilli

Zupa krem z dyni z chilli

nazwa

Wykonanie

Zaczął się sezon na dynie. Ich pojawienie się zwiastuje przyjście jesieni co z jednej strony cieszy ale zaraz pojawia się nostalgia za słońcem i latem. Może w tym roku jesień będzie równie łaskawa jak w ubiegłym? A wracając do tematu dyni. W tym roku zasialiśmy na działce kilka jej odmian. Notabene moja mama zachowuje się jak mały plantator. Owszem mamy dużo terenu, ale ilość nasion które znajdują się w ziemi starczyło by do obsiania hektara, a nie tylko naszej działki. W tym roku pojawiły się u nas cukinie w 3 odmianach i dynie też chyba w trzech. Najbardziej widoczne póki co są kulki hokkaido. Śliczne pomarańczowe, odpowiedniej wielkości żeby swobodnie sobie z nimi poradzić. Tak więc ta zupa to nie ostatnia dyniowa propozycja w tym sezonie.
1kg upieczonej dyni
4 ziemniaki
2 cebule
3 ząbki czosnku
3 gruszki
nieduża papryczka chili
1litr bulionu warzywnego
masło
mleczko kokosowe
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Dynię pokroić na kawałki, pozbawić włókien i upiec - 40 minut w 180 stopniach, następnie obrać ze skórki która ściąga się po upieczeniu łatwiutko. Obraną dynię pokroić w kostkę. Ziemniaki i gruszki obrać i pokroić na kawałki, cebulę, chilli i czosnek posiekać. W garnku rozpuścić masło i dodać cebulę z czosnkiem i chilli. Chwilę dusić, następnie dodać ziemniaki i gruszki. Chwilę przesmażyć - dolać szklankę bulionu. Chwilkę podgotować i dodać dynię. Zalać resztą bulionu i gotować do miękkości. Zmiksować, dodać mleczko kokosowe i doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Jeśli chcecie mieć zupę bardziej płynna należy zwiększyć ilość bulionu.
Źródło:http://mamabartka.blogspot.com/2012/08/zupa-krem-z-dyni-z-chilli.html