ßßß Cookit - przepis na Moja Kuchnia: gorące wiadomości - wygrana

Moja Kuchnia: gorące wiadomości - wygrana

nazwa

Wykonanie

Ogłoszono dzisiaj przepisy nagrodzone przez Piotra Bikonta - publikacja przepisu w książce kucharskiej blogerów polskich - z październikowej edycji konkursu na Kulinarny Blog Roku 2011. Mój przepis został tym razem doceniony słowami:"Zgłoszono wiele przepisów na dyniowe zupy - i właściwie wszystkie co najmniej niezłe - z których najciekawsza wydała mi się "zupa-krem z dyni z gruszką", przy okazji ciekawy przykład fusion (mleko kokosowe). "
Jestem przeszczęsliwa i bardzo dziękuje za wyróżnienie :) Jest to dla mnie bardzo ważna nagroda, ważniejsza od maszynek do makaronu czy innych kuchennych gadżetów.
http://www.kulinarnyblogroku.pl/wyniki/werdykt
A oto nagrodzona zupa:
Zupa z dyni
700g upieczonej dyni
2 ziemniaki
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 gruszki
3 łyżki masła
700ml bulionu warzywnego
małą puszka mleczka kokosowego
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Z racji, że należę raczej do osób, które lubią sobie ułatwiać życie, dynię przed obraniem piekę. Dynię należy pokroić na kawałki, pozbyć się włókien i piec ok 30-40 minut w 180 stopniach. Potem skórka schodzi jak masło, a dynia jest już mięciutka, co skraca proces gotowania. Upieczoną dynię obieram i kroję na niezbyt duże kawałki. W sporym garnku rozpuszczam masło i wrzucam posiekaną cebulę i czosnek, chwilę podduszam, dodaję pokrojone drobno ziemniaki i gruszki, dalej się dusi. Po jakiś 10 minutach dodaję dynię i wlewam około szklanki bulionu. W trakcie gotowania dolewam bulion partiami do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Na koniec Miksuję blenderem dodając mleczko kokosowe i doprawiam do smaku solą, pieprzem i przede wszystkim świeżo startą gałką muszkatołową.
Źródło:http://mamabartka.blogspot.com/2011/11/gorace-wiadomosci-wygrana.html