Wykonanie
Ogłoszono dzisiaj przepisy nagrodzone przez Piotra Bikonta - publikacja przepisu w książce kucharskiej blogerów
polskich - z październikowej edycji konkursu na Kulinarny Blog Roku 2011. Mój przepis został tym razem doceniony słowami:"Zgłoszono wiele przepisów na
dyniowe zupy - i właściwie wszystkie co najmniej niezłe - z których najciekawsza wydała mi się "zupa-krem z dyni z
gruszką", przy okazji ciekawy przykład fusion (
mleko kokosowe). "Jestem przeszczęsliwa i bardzo dziękuje za wyróżnienie :) Jest to dla mnie bardzo ważna nagroda, ważniejsza od maszynek do
makaronu czy innych kuchennych gadżetów.http://www.kulinarnyblogroku.pl/wyniki/werdyktA oto nagrodzona zupa:Zupa z dyni700g upieczonej dyni2
ziemniaki1
cebula2 ząbki
czosnku2
gruszki3 łyżki
masła700ml
bulionu warzywnegomałą puszka
mleczka kokosowegosól,
pieprz,
gałka muszkatołowaZ racji, że należę raczej do osób, które lubią sobie ułatwiać życie,
dynię przed obraniem piekę.
Dynię należy pokroić na kawałki, pozbyć się włókien i piec ok 30-40 minut w 180 stopniach.
Potem skórka schodzi jak
masło, a
dynia jest już mięciutka, co skraca proces gotowania. Upieczoną
dynię obieram i kroję na niezbyt duże kawałki. W sporym garnku rozpuszczam
masło i wrzucam posiekaną
cebulę i
czosnek, chwilę podduszam, dodaję pokrojone drobno
ziemniaki i
gruszki, dalej się dusi. Po jakiś 10 minutach dodaję
dynię i wlewam około szklanki
bulionu. W trakcie gotowania dolewam
bulion partiami do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Na koniec Miksuję blenderem dodając
mleczko kokosowe i doprawiam do smaku
solą,
pieprzem i przede wszystkim świeżo startą
gałką muszkatołową.