Kolejna majowa odsłona szparagów. Tym razem białe i w formie kremu. Mniej lubię białe od zielonych, ale do zupy krem są idealne.2 pęczki białych szparagów1 l bulionu warzywnego2 ziemniaki1 cebulamała puszka mleczka kokosowegomasłosól, pieprz, gałka muszkatołowagroszek ptysiowy/grzankiZaczynamy od przygotowania szparagów. Odcinamy łebki, następnie pozbywamy się zdrewniałych końcówek i obieramy szparagi. Kroimy na małe kawałki. W rondlu roztapiamy masło i dusimy cebulkę pokrojoną w kostkę, do tego dorzucamy szparagi - bez łebków i ziemniaki pokrojone w kostkę. Podlewamy trochę bulionem i chwile dusimy. Dolewamy resztę bulionu i gotujemy aż wszystko będzie miękkie, miksujemy. Do zmiksowanej zupy dodajemy łebki i gotujemy ok 10 minut, dodajemy mleczko kokosowe, doprawiamy i mniam, zjadamy :)