Wykonanie
Share the post "
Pomidorowe curry z
kurczakiem i
ziemniakami / Tomato
curry with chicken and potatoes"Dziś propozycja przepisu na kolejne, przepyszne
curry, tym razem w wersji dla cierpliwych czyli długo gotowanej. Czas oczekiwania wynagradza nam jednak głęboki smak i intensywny aromat dania, który zachwyci każdego.
Kurczak z
ziemniakami w pikantnym i kremowym
sosie pomidorowym, tworzą doskonałe zestawienie na leniwe danie weekendowe. Podałam z
chlebkami naan . Polecam!Scroll down for recipe in English

(4 porcje)Składniki:3 łyżki
oleju rzepakowego3 duże
piersi z kurczaka, mogą być ze skórą
sól i
pieprz1 mała
cebula, pokrojona w drobną kostkę4 ząbki
czosnku, posiekane w drobną kostkę1 łyżka
imbiru startego na tarce2 łyżki
koncentratu pomidorowego2 łyżeczki
przyprawy garam masala2 łyżeczki mielonego
kminu rzymskiego2 łyżeczki
kurkumy1 1/2 łyżeczki mielonych ziaren
kolendry1/2 – 3/4 łyżeczki
pieprzu cayennne (dostosuj ilość do własnych preferencji co do ostrości)3/4 łyżeczki mielonego
kardamonu3 szklanki
bulionu z kurczaka (plus trochę ekstra, gdyby sos za bardzo odparował)3/4 szklanki
sosu pomidorowego (passaty)1/2 szklanki
śmietanki kremówki (18-30%)250 g małych
ziemniaków, obranych i pokrojonych plastry o grubości 0,5 cmdo podania:
jogurt, świeża
mięta,
kolendry lub
pietruszki, chlebek naan, lub
ryżPrzygotowanie:Umieść dużą i głęboką patelnię na średnim ogniu i wlej
olej. Dopraw
kurczaka solą i
pieprzem, ułóż skórą do dołu na rozgrzanym
oleju i smaż około 8-10 minut, do ładnego zarumienienia, po czym przełóż go na talerz.Do tej samej patelni włóż
cebulę,
czosnek i
imbir, i smaż mieszając od czasu do czasu, do zarumienienia
cebuli, przez około 8-10 minut. Dodaj
koncentrat pomidorowy,
przyprawę garam masala,
kmin,
kurkumę,
kolendrę,
pieprz cayenne,
kardamon i smaż, często mieszając, aż
koncentrat pomidorowy zacznie ciemnieć, przez około 4 minuty.Włóż do patelni
kurczaka, wlej
bulion,
przecier pomidorowy i
śmietanę. Dopraw całość
solą i
pieprzem i doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj pod częściowym przykryciem przez około 1 1/2 godziny lub do momentu ugotowania się
kurczaka i odpowiedniego zagęszczenia sosu. Mieszaj od czasu do czasu. Wyjmij gotowego
kurczaka z patelni, podziel go na kawałki wielkości kęsa lub pokrój w grubszą kostkę i włóż ponownie do sosu.Następnie włóż do sosu
ziemniaki do garnka i gotuj pod częściowym przykryciem, aż
ziemniaki staną się miękkie, a sos nabierze odpowiedniej konsystencji, przez około 30-45 minut. Jeżeli będzie zbyt gęsty, rozrzedź go
bulionem. Dopraw do smaku jeżeli to konieczne.Przełóż
curry do miseczek, do każdej włóż łyżkę
jogurtu, posyp świeżą
kolendrą lub
pietruszką i podaj z
chlebkiem naan lub
ryżem.Smacznego!

English versionTomato
curry with chicken and potatoes(4 servings)Ingredients:3 tbsp canola oil3 large chicken breasts, skin onsalt and pepper1 small onion, finely chopped4 garlic cloves, chopped1 tbsp finely grated ginger2 tbsp tomato paste2 tsp
garam masala2 tsp ground cumin2 tsp ground turmeric1 1/2 tsp ground coriander1/2 – 3/4 tsp
cayennne pepper (depending on how spicy, you like it)3/4 teaspoon ground cardamom3 cups chicken stock (plus a bit
more, for thinning, if necessary)3/4 cup tomato purée1/2 cup heavy cream250 g small potatoes, sliced 0 , 5 cm thickFor serving:
yogurt, fresh mint, cilantro or parsley, naan bread, or
serve over cooked ricePreparation:Heat oil in a large pan over medium heat. Season chicken with salt and pepper and place skin
side down in to the pan. Cook until golden brown without turning, about 8–10 minutes. Transfer chicken to a
plate.To the same pot, add onion, garlic, and ginger and cook, stirring occasionally, until onion is
very soft and golden brown, about 8–10 minutes. Add tomato paste,
garam masala, cumin, turmeric, coriander,
cayenne, cardamom and cook, stirring often, until tomato paste is beginning to darken, about 4 minutes.Add chicken pieces, chicken broth, tomato purée, and cream to pot. Season with salt and pepper and bring to a boil. Reduce heat and simmer, partially covered, until chicken is almost falling off the
bone and liquid is slightly thickened, about 1 1/2 hours. Take out cooked chicken, pull chicken into bite-sized pieces and return chicken pieces to the pot.Add potatoes to the pot and cook, partially covered, until potatoes are fork-tender and sauce is thickened, 30-45 minutes. If sauce is too thick,
thin with a bit
more chicken stock.To
serve, spoon stew into a shallow bowl and place a large dollop of
yogurt on one
side. Sprinkle with some fresh chopped mint, cilantro or parsley and
serve with naan bread on the
side.Enjoy!

Share the post "
Pomidorowe curry z
kurczakiem i
ziemniakami / Tomato
curry with chicken and potatoes"



