Wykonanie
Share the post "
Makaron w kremowym sosie z
kurczakiem,
grzybami i
szparagami / Creamy chicken, asparagus and mushroom pasta"Dziś, w związku z rozpoczęciem sezonu
szparagowego przedstawiam przepis na bardzo satysfakcjonujące danie
makaronowe. Tagliatelle w dużej ilości kremowego sosu z
kurczakiem,
szparagami i
pieczarkami, z dodatkiem
suszonych pomidorów i
ziół, przepyszne! Danie jest łatwe w przygotowaniu, idealne na obiad w zabieganym tygodniu. Jeżeli macie lekką nietolerancję na
szparagi (jak na przykład ja :)) można je zamienić np. na
fasolkę szparagową. Polecam!Przepis, troszkę przeze mnie zmodyfikowany, pochodzi z tego bloga.Scroll down for recipe in English
Makaron w kremowym sosie z
kurczakiem,
grzybami i
szparagami(4 porcje)Składniki:450 g
piersi z kurczaka, pokrojone na małe kawałki
sól i
pieprz½ łyżeczki granulowanej
cebuli1 łyżeczka granulowanego
czosnku¼ szklanki
mąkiolej rzepakowy250 g
pieczarek, pokrojonych w plasterki2 łyżki
masła4 ząbki
czosnku, przeciśniętego przez praskę25 g
mąki (około 4 łyżki)2 szklanki
bulionu drobiowego2 łyżki
musztardy Dijon1 łyżeczka
ziół prowansalskich¾ szklanki
śmietanki 30%220 g
szparagów, z odciętymi zdrewniałymi końcówkami i pokrojone na 2 cm kawałki¼ szklanki
suszonych pomidorów, pokrojonych w cienkie paski200 g suchego
makaron tagliatelle, ugotowanego z godnie ze wskazówkami na opakowaniu1 łyżka posiekanej
natki pietruszkiPrzygotowanie:Włóż
kurczaka do dużej miski, wsyp ½ łyżeczki
soli, granulowaną
cebulę i
czosnek, a około ¼ łyżeczki
pieprzu czarnego, następnie dodaj
mąkę i dokładnie wymieszaj.Postaw dużą patelnię na średnim ogniu, dodaj 4 łyżki
oleju, dodaj
kurczaka i smaż przez 4-6 minut, do ładnego zarumienienia. Wyjmij go łyżką cedzakową i odstaw w ciepłe miejsce.Teraz wrzuć do patelni
pieczarki wraz z odrobiną
oleju (jeżeli to konieczne), dopraw
solą i
pieprzem i smaż przez kilka minut także do zarumienia. Wyjmij je z patelni i odstaw razem z
kurczakiem.Zmniejsz ogień do małego i włóż do patelni
masło. Gdy się rozpuści wrzuć
czosnek, smaż przez chwilę, po czym dodaj
mąkę i mieszaj najlepiej trzepaczką, aż powstanie zasmażka.Smaż mieszając przez 30 sekund do 1 minuty, po czym wlej
bulion i gotuj mieszając trzepaczką, aż sos stanie się jednolity bez grudek. Gotuj na bardzo małym ogniu przez kilka minut.Po tym czasie wmieszaj
musztardę Dijon,
zioła prowansalskie i
śmietankę.Następnie dodaj
szparagi i gotuj w sosie przez kilka minut i dopraw sos
solą i
pieprzem jeżeli to konieczne.Dodaj do patelni
kurczaka,
pieczarki,
suszone pomidory i gotuj kolejne kilka minutNastępnie wmieszaj
makaron, wraz z posiekaną
natką pietruszki, dokładnie wymieszaj i podawaj.Smacznego!

English version(4 servings)Ingredients:450 g chicken breasts, cut into small, bite-size piecessalt and pepper½ teaspoon granulated onion½ teaspoon granulated garlic¼ cup
flourcanola oil250 g button mushrooms, sliced2 tablespoons butter4 cloves garlic, minced25 g
flour (about 4 tablespoons)2 cups chicken stock2 tablespoons Dijon
mustard1 teaspoon herbes de Provence¾ cup half and half220 g asparagus, trimmed of tough bottom stems, and cut into small bite-size pieces¼ cups sun-dried tomatoes cut into
thin strips200 g uncooked tagliatelle pasta, cooked according to package instructions and held warm1 tablespoon chopped flat-leaf parsleyPreparation:Place the chicken pieces to a large bowl, and add in ½ teaspoon of salt, the granulated onion and garlic, and about ¼ teaspoon of the black pepper, next, add in the
flour, and toss.Heat a large, heavy bottom pan over medium-high heat, and add in about 4 tablespoons of the oil, next add chicken and cook for 4-6 minutes, until nicely browned. Remove with a slotted spoon and set aside.Add in the sliced mushrooms, a pinch or two of salt and pepper, then saute them for several minutes until they become golden-brown. Remove from the pan and set them aside for a moment.Turn down the heat to medium-low, and add in the butter. Once the butter has melted, add in the garlic, and stir just for a minute, next sprinkle in the
flour and stir it into the butter, to create your “roux”, or thickener.Cook the roux for about 30 seconds to 1 minute, stirring constantly, then, add in the chicken stock, whisking all the while to avoid lumps, and allow the sauce to simmer
very gently and tighten up a bit for a couple of minutes.
Whisk in the Dijon
mustard, herbes de Provence, and the half and half.Add in the asparagus pieces, and allow those to
very gently simmer in the sauce for a couple of minutes. Season to taste with salt an pepper.Add into the pan the chicken and the mushrooms, the sun-dried tomatoes, and allow the sauce to simmer with those ingredients for another couple of minutesNext, add in the cooked pasta, along with the chopped parsley, and toss everything together to coat well,
serve hot.Enjoy!

Share the post "
Makaron w kremowym sosie z
kurczakiem,
grzybami i
szparagami / Creamy chicken, asparagus and mushroom pasta"



