Wykonanie
Filet z kurczaka to niezwykle uniwersalne
mięso. Delikatna struktura pozwala je bardzo szybko przyrządzić i za to je lubimy. Niebagatelną rolę odgrywa także jego delikatny smak. Chude, lekkostrawne, bardzo dietetyczne komponuje się z wieloma
smakami,
daje niezliczoną ilość kombinacji. Przedstwiam jedną z najprostszych wersji, w
sosie pieczarkowym. Proste składniki na pyszne danie. Filet jest kruchy i wyjątkowo soczysty,
mięso po prostu rozpływa się w ustach. A to za sprawą marynaty z
maślanki w której
mięso leżakowało przez całą noc. Bardzo polecam, bo to super pomysł na mało skomplikowany obiad.

Składniki:2 podwójne
filety z kurczaka300 g
pieczarek200 ml
śmietany kremówki2 łyżki
mąki krupczatki
masło ghee lub
olej do smażenia1
cebulanatka pietruszkimarynata:ok.400 ml
maślanki1-2 ząbki
czosnkusól,
pieprz z młynka
słodka papryka w proszkuWykonanie:
mięso oczyścić z błonek i powięzi.
Czosnek obrać i drobno posiekać.
Piersi z kurczaka, natrzeć
solą,
pieprzem,
papryką i obłożyć
czosnkiem. Ułożyć w naczniu i zalać
maślanką. Przykryć folią spożywczą i odstawić na całą noc do lodówkipiersi wyjąć z
maślanki, zdjąć
czosnek, lekko osuszyć. Obtoczyć w
mące i obsmażyć na rumiano na rozgrzanym tłuszczu. Odłożyć na bok
pieczarki oczyścić papierowym ręcznikiem i pokroić. Nigdy nie myjemy
pieczarek, bo stracą cały aromat. Obrać i pokroić w piórka
cebulę. Przesmażyć na tym samym tłuszczu przez kilka minut, aż stracą objętość. Dolać
śmietanę kremówkę. Dosmaczyć
solą i
pieprzem. Na pieczarkach ułożyć obsmażone
piersi z kurczaka. Przykryć patelnię pokrywką i dusić około 10 minut, aż sos zgęstniejepodawać z posiekaną zieloną
pietruszkąSMACZNEGO !