Wykonanie
Uwielbiam takie połączenie smaków,
pieczarki z
kurczakiem, do tego
sos pomidorowy...mniam ! Koniecznie spróbujcie :)
Potrzebujemy:0,5 kg
piersi z kurczaka0,5 kg
pieczarekpół łyżeczki
ostrej paprykisól,
pieprz1 łyżka
oleju1,5 łyżki
masła klarowanego2
pomidory1
cebula1
czosnek1 puszka
pomidorów krojonychpół szklanki
śmietany kremówki 30 %naleśniki
Kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek i kroimy w kostkę. Dodajemy łyżkę
oleju,
ostrą paprykę, 1/2 łyżeczki
soli i
pieprz. Odstawiamy.
Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki.
Cebulę kroimy w kosteczkę.Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę
masła, podsmażamy 1/2
cebuli. Dodajemy
kurczaka, smażymy aż będzie lekko zarumieniony. Dodajemy
pieczarki,
sól i
pieprz do smaku. Smażymy kilka minut, następnie przykrywamy pokrywką i dusimy przez 5 minut. Po tym czasie gotujemy jeszcze chwilę do odparowania
wody z
pieczarek.Pół łyżki
masła rozpuszczamy w rondelku, podsmażamy
cebulkę, dodajemy zmiażdżony ząbek
czosnku i chwilę smażymy. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę
pomidory i
pomidory z puszki. Gotujemy 10 minut od czasu do czasu mieszając.Po tym czasie przelewamy całość przez sitko, powstanie nam gładki sos. Dodajemy do niego 1/2 szklanki
śmietany kremówki i gotujemy 7 minut, cały czas mieszając. Sos powinien zgęstnieć.Na naleśniki wykładamy łyżkę (dużą łyżkę) farszu, zawijamy, polewamy sosem.Smacznego!