Wykonanie
To danie przypomina w smaku spaghetti choć z całą pewnością nim nie jest . ;-)
Mięso piersi kurczaka d ługo duszone w
winie zyskuje wspaniałego aromat u. Jes t miękkie, rozpływa się w ustac h. Ważne by dobrać
wino, które napra wdę nam smakuje (nie przy padkowe), bo całe danie zyskuje jego smak i aromat.
2 duże
piersi z kurczaka2
cebule30 dag
pieczarekpuszka
pomidorów (400g)3 ząbki
czosnkuszklanka białego
wytrawnego wina2-3 łyżki
mąkiolej,
masłosól,
pieprz,
papryka ostra,
papryka ostra,
zioła prowansalskie1.
Piersi z kurczaka kroimy w kostkę. Wkładamy do miski, dolewamy trochę
oleju i dosypujemy przypraw:
soli,
pieprzu, obie
papryki. Odstawiamy miskę z
mięsem na około 30 minut do lodówki.2. Kroimy
cebulę w kostkę, następnie smażymy ją. Dodajemy
sól i
pieprz do smaku.3. Do podsmażonej
cebuli dodajemy
mięso i dalej smażymy do czasu, aż
mięso będzie zarumienione.4. Ścieramy
pieczarki na dużych oczkach tarki. Dodajemy je do potrawy.5.
Pomidory z puszki wrzucamy do miski i ugniatamy je do gładkości. Gdy sok z
pieczarek wyparuję dodajemy
pomidory i
zioła prowansalskie.6. Chwilę gotujemy, po czym wlewamy pół szklanki
wina. Całość gotujemy około 40minut. W trakcie gotowania dolewać po trochu pozostałe
wino. Pod koniec duszenia resztę
wina łączymy z 2-3 łyżkami
mąki i wlewamy do potrawy, aby zgęstniała.