ßßß
2 duże piersi z kurczaka2 cebule30 dag pieczarekpuszka pomidorów (400g)3 ząbki czosnkuszklanka białego wytrawnego wina2-3 łyżki mąkiolej, masłosól, pieprz, papryka ostra, papryka ostra, zioła prowansalskie1. Piersi z kurczaka kroimy w kostkę. Wkładamy do miski, dolewamy trochę oleju i dosypujemy przypraw: soli, pieprzu, obie papryki. Odstawiamy miskę z mięsem na około 30 minut do lodówki.2. Kroimy cebulę w kostkę, następnie smażymy ją. Dodajemy sól i pieprz do smaku.3. Do podsmażonej cebuli dodajemy mięso i dalej smażymy do czasu, aż mięso będzie zarumienione.4. Ścieramy pieczarki na dużych oczkach tarki. Dodajemy je do potrawy.5. Pomidory z puszki wrzucamy do miski i ugniatamy je do gładkości. Gdy sok z pieczarek wyparuję dodajemy pomidory i zioła prowansalskie.6. Chwilę gotujemy, po czym wlewamy pół szklanki wina. Całość gotujemy około 40minut. W trakcie gotowania dolewać po trochu pozostałe wino. Pod koniec duszenia resztę wina łączymy z 2-3 łyżkami mąki i wlewamy do potrawy, aby zgęstniała.
