Uwielbiam zupy-kremy. Są cudownie rozgrzewające, można je przygotować z wielu warzyw i dodając różne przyprawy możemy je przyrządzić na wiele sposobów. Dziś dynia na ostro, z mielona ostra papryką i curry. W wersji orientalnej można dodać trochę mleczka kokosowego i będzie równie pysznaSkładniki:700 g miąższu dyni1 litr rosołu1 cebula2 ząbki czosnkułyżka masłałyżka oleju1/4 łyżeczki mielonej ostrej paprykiszczypta currysól, pieprzDynie pokroić w kostkę. Masło z olejem rozgrzać w garnku Wrzucić pokrojoną cebulę i ja zeszklić. Dodać dynię i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażać kilka minut do lekkiego zeszklenia dyni ( uważać, żeby dynia się nie przyrumieniła). Zalać wszystko bulionem. Gotować ok 20-30 minut. Na koniec wsypać curry, ostra paprykę, sól i pieprz. Zmiksować na krem. Ozdobić kleksem śmietany i uprazonymi pestkami dyni.Smacznego!Aga