Wykonanie
Lubię dania proste i szybkie do przygotowania. W domu często na
stole gości
kurczak, w szczególności smażone udka, jednak tym razem przygotowałam pieczone skrzydełka, które bardzo nam wszystkim smakowały.
1 kg skrzydełek
papryka ostrasól,
pieprzcurryłyżka
oleju3 ząbki
czosnkuSkrzydełka pozbawić lotek, najcieńszej - tej trzeciej części.Każde skrzydełko posypać
solą,
pieprzem,
curry i
papryką ostrą.Wrzucić razem do miski i wymieszać dodając łyżkę
oleju, by całość lepiej się obtoczyła
przyprawami.Przełożyć skrzydełka do woreczka, wycisnąć ząbki
czosnku do środka i wymieszać.Pozostawić tak przygotowane na min. 30 minut.W tym czasie nastawić piekarnik na 180 st.C.Woreczek zamknąć ze skrzydełkami, wrzucić do naczynia żaroodpornego i piec godzinę.Około 10 minut przed końcem pieczenia można woreczek rozciąć i dopiec skrzydełka, żeby się zrumieniły.