Wykonanie
Na kurczaka
curry przepisów są tysiące. Na kolację możemy zjeść tę wyjątkowo prostą, mało tuczącą wersję z pysznym sosem czosnkowym, ułożonego na kruchych liściach
sałaty.Ciekawostka200g filetów z kurczaka,1 łyżeczka mieszanki przypraw
curry,pół łyżeczki mielonej
papryki słodkiej,szczypta mielonej
papryki ostrej,
sól lub warzywko oraz
pieprz mielony, świeży,2 łyżki
oleju rzepakowego,liście
sałaty (do przyozdobienia).Składniki na
sos czosnkowy:1 duże opakowanie
jogurtu naturalnego (400g),1 kopiasta łyżka majonezu,3–4 ząbki
czosnku,pół płaskiej łyżeczki warzywka,szczypta świeżo mielonego pieprzu.Przygotowanie potrawy zaczynamy od sosu czosnkowego, żeby miał czas się przegryźć. Do kubeczka z jogurtem naturalnym dodajemy obrane, przeciśnięte przez praskę ząbki
czosnku, majonez,
pieprz i doprawiamy do smaku warzywkiem. Tego ostatniego być może będzie potrzeba nieco mniej/więcej. Najlepiej sos czosnkowy skosztować przed doprawieniem — powinien być lekko słony. Wstawiamy do lodówki.Filety z kurczaka kroimy na niewielkie kawałki i w naczyniu mieszamy je dokładnie z pozostałymi przyprawami oraz olejem.
Soli lub warzywka dajemy odpowiednio, w zależności od tego, czy przyprawa
curry zawierała już
sól (albo glutaminian
sodu), czy nie. Tutaj niestety będzie trzeba trochę poeksperymentować. Na szczęście kurczak
curry jest pobłażliwy i zawsze można posolić go na talerzuZostawiamy kurczaka w marynacie na ok. 30 min w chłodnym miejscu.
Do miseczek wkładamy opłukane i odsączone liście
sałaty i wlewamy sos czosnkowy. Niech się trochę ogrzeje. Kurczak
curry smażymy na dość mocno rozgrzanej patelni na rumiany kolor, mieszając od czasu do czasu. Wykładamy do miseczek i gotowe. Smacznego!
Kurczak
curry w sosie czosnkowymKurczak
curry z sosem czosnkowym to nietypowa wersja tej potrawy, która jednak ze względu na swoją niskokaloryczność świetnie nada się na smaczną kolację.