Wykonanie
Dziś przedstawiam na kolejną odsłonę
łososia, tym razem w japońskim słodkim sosie kabayaki, z piklowanymi warzywami i pastą z
awokado. Danie robi się szybko, łatwo i przyjemnie, a na talerzu uzyskujemy istną ucztę. Polecam!Scroll down for English
Łosoś kabayaki z
awokado(2 porcje)Składniki na
łososia :1 średnia
szalotka lub mała
cebula, posiekana w drobną kostkę1/4 szklanki
sosu sojowego1/4 szklanki mirinu1 łyżka startego
imbiru2 łyżki
cukru2 filety z
łososiaSkładniki na dodatki:1/4 szklanki
octu ryżowego1/2 łyżeczki sambal lub innego sosu
chilli1 łyżeczka
soli2 łyżeczki
cukrupieprz2
marchewki, pokrojone w wąskie słupki1
ogórek, pokrojony w wąskie słupki1
chilli, z usuniętymi nasionami, pokrojone w wąskie słupki1
awokado2 łyżki
majonezu1 łyżka słodkiego sosu z
czosnkiem i
chillisok z 1/2
limonki1/2 łyżeczki
sosu sojowegosezam do posypaniaugotowany
ryż lub
makaronliście
kolendry do podaniaPrzygotowanie:W małej miseczce dokładnie wymieszaj
ocet, sambal,
cukier,
sól i
pieprz do całkowitego rozpuszczenia się
cukru. Do słoika włóż
marchewkę,
chili i
ogórka, zalej przygotowaną zalewą i odstaw. Można pikle przygotować nawet kilka dni wcześniej i przechowywać w lodówce.W rondelku rozgrzej na średnim ogniu odrobinę
oleju i włóż
szalotkę. Podsmaż ją do lekkiego zarumienienia, po czym włóż
imbir i podsmażaj kolejne kilka minut. Po tym czasie wlej
sos sojowy, mirin i wsyp
cukier, gotuj na średnim ogniu około 12 minut, do lekkiego zgęstnienia (w miarę stygnięcia będzie gęstniał coraz bardziej). W trakcie gotowania trzeba
mieć sos na oku, gdyż bardzo łatwo jest go przypalić.Teraz włącz grilla w piekarniku na najwyższą moc, wyłóż filety z
łososia na matę do pieczenia skórą do góry i podpiekaj przez kilka minut. Wyjmij z piekarnika i zdejmij z filetów skórę. Posmaruj
łososia wcześniej przygotowanym sosem i grilluj przez kolejne kilka minut (zależy od grubości, u mnie było to ok. 3 minut), smarując sosem przynajmniej dwukrotnie. Delikatnie odwrócić filety i grilluj kolejne kilka minut, także smarując sosem co jakiś czas.W międzyczasie przełóż obrane
awokado do miseczki, rozgnieć je widelcem i wymieszaj z
majonezem, sosem
chili,
sosem sojowym i
sokiem z limonki, po czym dopraw
solą i
pieprzem do smaku.Na talerze wyłóż po porcji
ryżu lub
makaronu, na to połóż
łososia z piklami, a obok pastę z
awokado. Posyp
sezamem i
kolendrą, podawaj.Smacznego!
English version(2 servings)Ingredients for the salmon:1 medium shallot, chopped1/4 cup soy sauce1/4 cup mirin1 tablespoon ginger, chopped2 tablespoons sugar2 salmon filletsIngredients for the accoutrements:1/4 cup rice vinegar1/2 teaspoon sambal1 teaspoon salt2 teaspoons sugarpepper2 carrots, julienned1cucumber, julienned1
chilli, seeded, julienned1
avocado2 tablespoons mayo1 tablespoon sweet
chili garlic1/2 lime, juiced1/2 teaspoon soy sauce
sesame seedscooked ricecilantroPreparation:Mix vinegar, sambal, sugar, salt and pepper until dissolved. Add carrots,
chilli and cucumber, toss and set aside. This can be done a day or two ahead and stored in the fridge.Cook the shallots over medium low heat in oil until medium brown. Add ginger for a few minutes then soy, mirin and sugar and simmer on low for about 12 minutes or until thick. Be careful to not burn. Cool and blend. Set aside.Turn on the broiler and broil salmon skin
side up for a couple minutes and remove skin. Slather sauce on salmon and broil for a couple minutes slathering twice
more. Gently flip and do the same for a few
more minutes. Set aside.
Mash avocado and mix with mayo, sweet
chili, soy, lime and salt and pepper to taste.Put a mound of rice or pasta on a
plate. Top with salmon, pickled veggies and
avocado. Garnish with
sesame seeds and cilantro.Enjoy!
Share the post "
Łosoś kabayaki z awokado/Salmon kabayaki with
avocado"