ßßß Cookit - przepis na Łosoś kabayaki z awokado/Salmon kabayaki with avocado

Łosoś kabayaki z awokado/Salmon kabayaki with avocado

nazwa

Wykonanie

Dziś przedstawiam na kolejną odsłonę łososia, tym razem w japońskim słodkim sosie kabayaki, z piklowanymi warzywami i pastą z awokado. Danie robi się szybko, łatwo i przyjemnie, a na talerzu uzyskujemy istną ucztę. Polecam!
Scroll down for English
Łosoś kabayaki z awokado
(2 porcje)
Składniki na łososia :
1 średnia szalotka lub mała cebula, posiekana w drobną kostkę
1/4 szklanki sosu sojowego
1/4 szklanki mirinu
1 łyżka startego imbiru
2 łyżki cukru
2 filety z łososia
Składniki na dodatki:
1/4 szklanki octu ryżowego
1/2 łyżeczki sambal lub innego sosu chilli
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
pieprz
2 marchewki, pokrojone w wąskie słupki
1 ogórek, pokrojony w wąskie słupki
1 chilli, z usuniętymi nasionami, pokrojone w wąskie słupki
1 awokado
2 łyżki majonezu
1 łyżka słodkiego sosu z czosnkiem i chilli
sok z 1/2 limonki
1/2 łyżeczki sosu sojowego
sezam do posypania
ugotowany ryż lub makaron
liście kolendry do podania
Przygotowanie:
W małej miseczce dokładnie wymieszaj ocet, sambal, cukier, sól i pieprz do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Do słoika włóż marchewkę, chili i ogórka, zalej przygotowaną zalewą i odstaw. Można pikle przygotować nawet kilka dni wcześniej i przechowywać w lodówce.
W rondelku rozgrzej na średnim ogniu odrobinę oleju i włóż szalotkę. Podsmaż ją do lekkiego zarumienienia, po czym włóż imbir i podsmażaj kolejne kilka minut. Po tym czasie wlej sos sojowy, mirin i wsyp cukier, gotuj na średnim ogniu około 12 minut, do lekkiego zgęstnienia (w miarę stygnięcia będzie gęstniał coraz bardziej). W trakcie gotowania trzeba mieć sos na oku, gdyż bardzo łatwo jest go przypalić.
Teraz włącz grilla w piekarniku na najwyższą moc, wyłóż filety z łososia na matę do pieczenia skórą do góry i podpiekaj przez kilka minut. Wyjmij z piekarnika i zdejmij z filetów skórę. Posmaruj łososia wcześniej przygotowanym sosem i grilluj przez kolejne kilka minut (zależy od grubości, u mnie było to ok. 3 minut), smarując sosem przynajmniej dwukrotnie. Delikatnie odwrócić filety i grilluj kolejne kilka minut, także smarując sosem co jakiś czas.
W międzyczasie przełóż obrane awokado do miseczki, rozgnieć je widelcem i wymieszaj z majonezem, sosem chili, sosem sojowym i sokiem z limonki, po czym dopraw solą i pieprzem do smaku.
Na talerze wyłóż po porcji ryżu lub makaronu, na to połóż łososia z piklami, a obok pastę z awokado. Posyp sezamem i kolendrą, podawaj.
Smacznego!
English version
(2 servings)
Ingredients for the salmon:
1 medium shallot, chopped
1/4 cup soy sauce
1/4 cup mirin
1 tablespoon ginger, chopped
2 tablespoons sugar
2 salmon fillets
Ingredients for the accoutrements:
1/4 cup rice vinegar
1/2 teaspoon sambal
1 teaspoon salt
2 teaspoons sugar
pepper
2 carrots, julienned
1cucumber, julienned
1 chilli, seeded, julienned
1 avocado
2 tablespoons mayo
1 tablespoon sweet chili garlic
1/2 lime, juiced
1/2 teaspoon soy sauce
sesame seeds
cooked rice
cilantro
Preparation:
Mix vinegar, sambal, sugar, salt and pepper until dissolved. Add carrots, chilli and cucumber, toss and set aside. This can be done a day or two ahead and stored in the fridge.
Cook the shallots over medium low heat in oil until medium brown. Add ginger for a few minutes then soy, mirin and sugar and simmer on low for about 12 minutes or until thick. Be careful to not burn. Cool and blend. Set aside.
Turn on the broiler and broil salmon skin side up for a couple minutes and remove skin. Slather sauce on salmon and broil for a couple minutes slathering twice more. Gently flip and do the same for a few more minutes. Set aside.
Mash avocado and mix with mayo, sweet chili, soy, lime and salt and pepper to taste.
Put a mound of rice or pasta on a plate. Top with salmon, pickled veggies and avocado. Garnish with sesame seeds and cilantro.
Enjoy!
Share the post "Łosoś kabayaki z awokado/Salmon kabayaki with avocado"
Źródło:http://karmelowy.pl/losos-kabayaki-z-awokadosalmon-kabayaki-with-avocado