Wykonanie
Dzisiaj danie kuchni azjatyckiej- rozgrzewająca tajska zupa z
kurczakiem z dodatkiem
makaronu chow main,
mleczka kokosowego,
trawy cytrynowej oraz świeżej
kolendry. Inspirację
brałam z różnych stron, ale ciągle mi czegoś brakowało więc zmieniałam proporcje :)
Składniki:litr
bulionu drobiowego400 g
kurczaka1 duża puszka
mleczka kokosowego1
papryczka chilli2 małe
marchewki1 mała
cebulka2 duże ząbki
czosnkugarstka
grzybów munmały kawałek
imbiru (około 2cm)3 łyżki
sosu rybnego1 łyżka
sosy sojowegosok z 1,5
limonkistarta skórka z
limonki1 łyżeczka
trawy cytrynowej w proszku
sól,
pieprz,
cukier,
kmin rzymski,
kurkumaświeża
kolendramakaron chow main noodles
Czosnek,
cebulę,
imbir oraz
papryczkę chilli kroimy na malutką kosteczkę a
marchewki na małe talarki. Wszystko wrzucamy do garnka na rozgrzaną
oliwę i podsmażamy kilka minut. Następnie wlewamy dokładnie wymieszane
mleczko kokosowe oraz
bulion. Dodajemy
kurczaka pokrojonego w cienkie paski, szczyptę
cukru,
soli i
pieprzu, łyżeczkę
kurkumy, dwie łyżeczki
kminu rzymskiego, jedną łyżeczkę
trawy cytrynowej, sok z półtorej
limonki oraz
sos sojowy i
rybny. Następnie dorzucamy garść
grzybów mun oraz troszkę startej skórki z
limonki i wszystko gotujemy na małym ogniu przez około 25 minut.Po upływie większości czasu z tych 25 minut gotujemy
makaron i dodajemy bezpośrednio do zupy albo do miseczek. Na wierzch sypiemy świeżą
kolendrę i gotowe :)