ßßß Cookit - przepis na Khao soi czyli Tajski bulion drobiowy z północy

Khao soi czyli Tajski bulion drobiowy z północy

nazwa

Wykonanie

Kolejny przepis, który mnie powalił! Przepis pochodzi z książki "Łatwa kuchnia tajska" , pożywna o fantastycznym aromacie zupa, którą można łatwo przygotować i nie trzeba mieć aż tak wielu składników. Proponuje tylko nie dodawać takiej ilości papryczek chilli jaka jest w przepisie bo wtedy raczej nie da się jej zjeść no chyba, że ktoś lubi taki ogień smoka :-)
Zapraszam!
Składniki: na 4 porcje
Autor: Ken Hom "Łatwa kuchnia tajska"
175g makaronu
2 łodygi swieżej trawy cytrynowej (użyłam sok z połowy limonki)
175g piersi z kurczaka
1 łyżka oleju roślinnego
1 mała cebula drobno posiekana
2 łyżki grubo posiekanego czosnku
1,2l bulionu drobiowego
400ml mleka kokosowego (użyłam połowę)
2 małe czerwone chilli pokrojone w paseczki (użyłam pół sztuki)
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżka ciemnego sosu sojowego
1 łyżka cukru
2 łyżki pasty curry madras lub curry w proszku (użyłam czerwonej pasty curry)
1 łyżeczka soli (pominęłam)
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
2 łyżki soku z limonki
garść kolendry i bazylii (pominęłam)
Przygotowanie:
Makaron ugotować, odcedzić, odstawić.
Usunąć zewnętrzne części łodyg trawy cytrynowej, zostawiając miękkie białe części.
Pociąć je na kawałki i rozgnieść nożem.
Kurczaka pociąć na bardzo wąskie paseczki.
Rozgrzać olej, wrzucić czosnek i cebulę, smażyć 3 minuty.
Wlać bulion oraz mleko kokosowe, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować 10 minut na wolnym ogniu.
Dodać chili, kurczaka, sos rybny, sojowy, cukier, pastę curry, sól i pieprz i dokładnie wymieszać.Wrzucić odcedzony makaron, przykryć i gotować 5 minut na wolnym ogniu.
Wyjąć trawę cytrynową, dodać sok z limonki i przelać zupę do dużej wazy.
Przybrać kolendrą i bazylią i podawać od razu.
Smacznego!
Przepis bierze udział w akcji:
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2011/09/khao-soi-czyli-tajski-bulion-drobiowy-z.html