Wykonanie
Kolejny przepis, który mnie powalił! Przepis pochodzi z książki "Łatwa kuchnia tajska" , pożywna o fantastycznym aromacie zupa, którą można łatwo przygotować i nie trzeba
mieć aż tak wielu składników. Proponuje tylko nie dodawać takiej ilości
papryczek chilli jaka jest w przepisie bo wtedy raczej nie da się jej zjeść no chyba, że ktoś lubi taki ogień smoka :-)Zapraszam!
Składniki: na 4 porcjeAutor: Ken Hom "Łatwa kuchnia tajska"175g
makaronu2 łodygi swieżej
trawy cytrynowej (użyłam sok z połowy
limonki)175g
piersi z kurczaka1 łyżka
oleju roślinnego1 mała
cebula drobno posiekana2 łyżki grubo posiekanego
czosnku1,2l
bulionu drobiowego400ml
mleka kokosowego (użyłam połowę)2 małe
czerwone chilli pokrojone w paseczki (użyłam pół sztuki)1 łyżka
sosu rybnego1 łyżka ciemnego
sosu sojowego1 łyżka
cukru2 łyżki pasty
curry madras lub
curry w proszku (użyłam czerwonej pasty
curry)1 łyżeczka
soli (pominęłam)1/2 łyżeczki świeżo zmielonego
pieprzu2 łyżki
soku z limonkigarść
kolendry i
bazylii (pominęłam)
Przygotowanie:
Makaron ugotować, odcedzić, odstawić.Usunąć zewnętrzne części łodyg
trawy cytrynowej, zostawiając miękkie białe części.Pociąć je na kawałki i rozgnieść nożem.
Kurczaka pociąć na bardzo wąskie paseczki.Rozgrzać
olej, wrzucić
czosnek i
cebulę, smażyć 3 minuty.Wlać
bulion oraz
mleko kokosowe, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować 10 minut na wolnym ogniu.Dodać
chili,
kurczaka,
sos rybny,
sojowy,
cukier, pastę
curry,
sól i
pieprz i dokładnie wymieszać.Wrzucić odcedzony
makaron, przykryć i gotować 5 minut na wolnym ogniu.Wyjąć
trawę cytrynową, dodać
sok z limonki i przelać zupę do dużej wazy.Przybrać
kolendrą i
bazylią i podawać od razu.Smacznego!Przepis bierze udział w akcji: