Wykonanie
Kitajskim
kurakiem się nie potrulim, to ryzykujem dalej, bo jak to mówio ludzie światowe i uczone (kiedyś takie nawet przez naszo
wieś przejeżdżali, to podsłuchalim) „noł risk noł fan”! Tera utknęlim na granicy kitajsko- indyjskiej i takie c ó sik nam wzięło i wyjszło:Składniki:podwójna pierś kuraka1 duża
cebula250 g chińskiego
makaronu (takiego z chińskich zupek prosto z Radomia)1 ząbek
czosnku1 cm świeżego korzenia
imbiru1 szklanka
bulionu drobiowego1 szklanka
mleka kokosowegopół
limonki2 kopiaste łyżki
przyprawy currysól,
pieprzolejSposób przygotowania:W woku lub na dużej patelni rozgrzewamy
olej. Podsmażamy
cebulę pokrojoną w krążki oraz utarty
czosnek i
imbir. Dodajemy pokrojonego w kostkę kuraka i
curry, mieszamy i smażymy do miękkości. Następnie dolewamy
bulion i
mleko kokosowe, mieszamy. Dodajemy suchy
makaron (można połamać na duże kawałki), przykrywamy i dusimy, od czasu do czasu mieszając. Kiedy
makaron będzie miękki dolewamy
sok z limonki, jeśli trzeba doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem, mieszamy i podajemy.