ßßß Cookit - przepis na Azja pod strzechą

Azja pod strzechą

nazwa

Wykonanie

Kitajskim kurakiem się nie potrulim, to ryzykujem dalej, bo jak to mówio ludzie światowe i uczone (kiedyś takie nawet przez naszo wieś przejeżdżali, to podsłuchalim) „noł risk noł fan”! Tera utknęlim na granicy kitajsko- indyjskiej i takie c ó sik nam wzięło i wyjszło:
Składniki:
podwójna pierś kuraka
1 duża cebula
250 g chińskiego makaronu (takiego z chińskich zupek prosto z Radomia)
1 ząbek czosnku
1 cm świeżego korzenia imbiru
1 szklanka bulionu drobiowego
1 szklanka mleka kokosowego
pół limonki
2 kopiaste łyżki przyprawy curry
sól, pieprz
olej
Sposób przygotowania:
W woku lub na dużej patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy cebulę pokrojoną w krążki oraz utarty czosnek i imbir. Dodajemy pokrojonego w kostkę kuraka i curry, mieszamy i smażymy do miękkości. Następnie dolewamy bulion i mleko kokosowe, mieszamy. Dodajemy suchy makaron (można połamać na duże kawałki), przykrywamy i dusimy, od czasu do czasu mieszając. Kiedy makaron będzie miękki dolewamy sok z limonki, jeśli trzeba doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy i podajemy.
Źródło:http://dobrazagrycha.wordpress.com/2012/02/25/azja-pod-strzecha