Wykonanie
Składniki3
ogórki gruntowe1 dojrzałe
awokado1 łyżka
soku z limonki1/2
papryczki chili1
cebulka szalotkagarść
rukoli lub
rukoli z
roszponkąSos:po 1 łyżeczce
musztardy,
majonezu,
oliwy extra vergine,
cukru,
octu winnego1 ząbek
czosnku, starty na drobnej tarce1 łyżeczka drobno startego
imbirusól i
pieprzPrzygotowanie
Ogórki umyć, przyciąć przy końcach, obrać (można miejscami pozostawić wąskie paseczki skórki). Pokroić w kostkę.
Awokado obrać, przekroić na pół, wyjąć pestkę, miąższ pokroić w kostkę, skropić
sokiem z limonki.
Ogórka i
awokado włożyć do salaterki, doprawić
solą i
pieprzem, wymieszać. Dodać pokrojoną w kosteczkę
papryczkę chili bez pestek, pokrojoną w małą kosteczkę
cebulkę oraz opłukaną i osuszoną
rukolę.W oddzielnej miseczce połączyć składniki sosu i delikatnie wymieszać z surówką.