Wykonanie
W oczekiwaniu na
wyniki z egzaminu z biochemii, które znając życie będą o północy (;___;), nie wiem, co ze sobą zrobić, więc postanowiłam dodać nowy post.Tym razem mam dla Was szybki i bardzo znany dip. Tak szczerze
jadłam go po raz pierwszy, gdyż wcześniej jakoś nie pomyślałam, by go zrobić. Dopiero, gdy zrobiłam nachosy, wpadłam na to, że guacamole jest niemalże obowiązkowe do nich ;)
Awokado jest trochę takim niedocenianym
owocem, więc myślę, że warto przygotować choćby moje guacamole i przekonać się do niego :)
Składniki (na jedną kokilkę):1 średniej wielkości dojrzałe
awokado; ok. 2,99złpół małej
limonki (może być również
cytryna); 0,50złłyżeczka drobno pokrojonej
szalotkimały ząbek
czosnkupół łyżeczki suszonych
chilli jalapeno; całe opakowanie 1,79zł
sólpieprzCzas przygotowania: ok. 10 min.Koszt: ok. 4zł1. Myjemy i obieramy
awokado, przekrawamy na pół, by usunąć pestkę.
2. Miąższ kroimy w kostkę, co by łatwiej
potem było rozgnieść widelcem.
3. Dodajemy
sok z limonki.
4. Kroimy drobno
szalotkę.
5. Dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek oraz suszone
chili,
sól i
pieprz, mieszamy dokładnie.
6. Podajemy z nachosami,
chipsami lub grzankami :)
PS: Kiedyś pewnie pojawi się również przepis na nachosy! ;)