Wykonanie
Share the post "
Brukselka w glazurze
miodowo-musztardowej / Brussel sprouts in a honey
mustard glaze"Święta, święta i po świętach… Nie oznacza to jednak, że mamy jeść mniej smacznie, no, może troszkę lżejDziś proponuję doskonały dodatek do każdego dania głównego, pieczoną
brukselkę w glazurze
miodowo-musztardowej. Szczerze mówiąc do niedawna nie przepadałam za
brukselką, pamiętam jak wyjmowałam ją z zupy warzywnej w domu… Do wszystkiego trzeba chyba zwyczajnie dojrzeć. Dokładnie tak samo miałam ze
szpinakiem, teraz dodawałabym go do wszystkiego. Wracając do
brukselki, szczególnie polecam ją do
mięs.
![](/Data/Images/karmelowy.pl\brukselka-w-glazurze-miodowo-musztardowej-brussel-sprouts-in-a-honey-mustard-glaze/l/-698770848.jpg)
Scroll down for recipe in English(4 porcje)Składniki:450 g
brukselki, z usuniętymi stwardniałymi „głąbami” i przekrojone na połówki2 łyżki
oliwy z oliwek1/2 łyżeczki
soli1/4 łyżeczki
czarnego pieprzuSkładniki na sos:1 łyżeczka
oleju rzepakowego1 mała
cebula, pokrojona w drobną kostkę3/4 szklanki
bulionu drobiowego1 łyżka
musztardy (u mnie ostra Dijon)skórka i sok z 1
cytryny2 łyżki
miodusól i
pieprz1/4 szklanki uprażonych na suchej patelni
migdałów w płatkach1/4 szklanki startego
parmezanuPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 180 ° C.Polej
brukselkę oliwą, dopraw
solą i
pieprzem. Następnie wyłóż ją na blaszkę do pieczenia, włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez 35-40 minut, do zarumienienia.W połowie pieczenia odwróć
brukselkę na drugą stronę.W międzyczasie, w małym rondelku rozgrzej na średnim ogniu
olej rzepakowy. Włóż
cebulę i smaż przez około 30 sekund lub do miękkości. Następnie dodaj wszystkie składniki od
bulionu do
miodu, wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj przez kolejne 3-4 minuty, aż sos lekko zgęstnieje. Dopraw
solą i
pieprzem, po czym zdejmij z ognia.Upieczoną
brukselkę wymieszaj z sosem
miodowo-
musztardowym, wyłóż na talerze i posyp
migdałami i
parmezanem.Smacznego!
![](/Data/Images/karmelowy.pl\brukselka-w-glazurze-miodowo-musztardowej-brussel-sprouts-in-a-honey-mustard-glaze/l/-1596535323.jpg)
English versionBrussel sprouts in a honey
mustard glaze(4 servings)Ingredients:450 g brussels sprouts, stems removed, halved2 tbsp extra virgin
olive oil1/2 tsp salt1/4 tsp black pepperIngredients for the sauce:1 tsp canola oil1 small onion, minced3/4 cup chicken stock1 tbsp
mustardzest and juice of 1 lemon2 tbsp honeysalt and pepper1/4 cup toasted almonds1/4 cup grated
parmesanPreparation:Preheat oven to 180 oC.Toss brussels sprouts in
olive oil, salt and pepper. Spread on a baking sheet and roast for 35-40 minutes, or until sprouts are tender and golden brown. Flip brussels sprouts halfway through cooking.Meanwhile, heat 1 tsp oil in a sauce pan over medium-high heat. Add onion and saute for 30 seconds or until tender. Add stock – honey and bring to a boil. Reduce heat and simmer for 3-4 minutes or until slightly thick. Season with salt and pepper. Remove from heat.Toss brussels sprouts with honey
mustard sauce. Top with almonds and grated
parmesan.
Serve.Enjoy!
![](/Data/Images/karmelowy.pl\brukselka-w-glazurze-miodowo-musztardowej-brussel-sprouts-in-a-honey-mustard-glaze/l/-700802464.jpg)
Share the post "
Brukselka w glazurze
miodowo-musztardowej / Brussel sprouts in a honey
mustard glaze"
![](/Data/Images/karmelowy.pl\brukselka-w-glazurze-miodowo-musztardowej-brussel-sprouts-in-a-honey-mustard-glaze/l/714902848.jpg)
![](/Data/Images/karmelowy.pl\brukselka-w-glazurze-miodowo-musztardowej-brussel-sprouts-in-a-honey-mustard-glaze/l/-379168693.jpg)
![](/Data/Images/karmelowy.pl\brukselka-w-glazurze-miodowo-musztardowej-brussel-sprouts-in-a-honey-mustard-glaze/l/458879509.jpg)
![](/Data/Images/karmelowy.pl\brukselka-w-glazurze-miodowo-musztardowej-brussel-sprouts-in-a-honey-mustard-glaze/l/245230518.jpg)