Wykonanie
Share the post "
Botwinka zasmażana / Braised swiss chard"Dziś przepis już chyba na ostatnią chwilę, gdyż
botwinki jakby na rynku coraz mniej, a warto jej w tej formie spróbować. Pyszna
botwinka wraz z drobniutko pokrojonymi małymi
buraczkami, zasmażana ze
śmietanką i dobrze doprawiona
cytrynką,
cukrem i standardowo
solą i
pieprzem. Tylko tyle i aż tyle. Doskonały dodatek do każdego dania głównego!Przepis pochodzi z bloga Czary – gary w kuchniScroll down for recipe in English
(4 porcje)Składniki:2 pęczki
botwinki, liście oddzielone od łodyg i
buraczków pokrojonych w zapałki2 łyżki
masła1 łyżeczka
cukru2 łyżeczki
soku z cytrynysól,
pieprzSkładniki na zasmażkę:6 łyżek
śmietanki 30%1 łyżka
mąki5 łyżek ciepłej
wodyPrzygotowanie:W rondelku rozpuść na średnim ogniu
masło, wrzuć
buraczki wraz z łodygami i smaż przez ok. 3 – 4 minuty od czasu do czasu mieszając. Następnie dodaj liście i wlej odrobinę
wody, tak by przykryła całe dno. Dopraw całość
solą,
pieprzem i
cukrem, zmniejsz ogień do małego, po czym przykryj szczelnie garnek i duś
botwinkę do miękkości (ok. 10 minut).Na małą patelnię wlej
śmietankę, podgrzej do wrzenia i wsyp
mąkę. Podgrzewając na małym ogniu mieszaj całość aż masa stanie się jednolita. Zdejmij patelnię z ognia i wmieszaj
wodę.Przełóż zasmażkę do uduszonej
botwinki i po wymieszaniu dopraw
solą,
pieprzem,
sokiem z cytryny i
cukrem jeżeli to konieczne. Podgrzewaj jeszcze przez chwilę po czym podawaj.Smacznego!
English versionBraised swiss chard(4 servings)Ingredients:2 bunches of swiss chard, leaves separated from the stems and small beets julienned2 tablespoons unsalted butter1 teaspoon sugar2 teaspoons lemon juicesalt and pepperIngredients for the roux:6 tablespoons double cream1 tablespoon plain
flour5 tablespoons hot waterPreparation:In a saucepan heat the butter over a medium heat, add beets with stems and cook for about 3 – 4 minutes, stirring occasionally. Next add the leaves and water, to cover the bottom of the saucepan. Season the with salt, pepper and sugar, reduce heat to low, cover tightly with the lid and braise until tender (about 10 minutes).In a small pan heat the cream, bring to the boil and add
flour. Cook over low heat, stirring to avoid any lumps. Remove the pan from the heat and stir in the hot water.Put the roux to the braised chard and season with salt, pepper, lemon juice and sugar if necessary. Cook for a minute and then
serve.Enjoy!
Share the post "
Botwinka zasmażana / Braised swiss chard"