ßßß Cookit - przepis na Cytrynowy krem lemond curd

Cytrynowy krem lemond curd

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 3
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 2 szklanek
cukier 3 łyżek stołowych
sól 1 łyżek deserowych
masło 150 gramów
woda 0,25 szklanek
cukier 0,75 szklanek
jajka 3 sztuk
śmietana kremówka 0,75 szklanek
sok z cytryny 0,5 szklanek
Wykonanie:
Natłuścić formę na mufinki i oprószyć mąką.
Ciasto: mąkę wymieszać z pół szklanki cukru i solą. Dodać masło i posiekać, powoli dolewać zimna wodę i zagnieść ciasto. Zawinąć w folie i włożyć na 30 minut do lodówki. Rozwałkować do grubości 2mm, wyciąć kółka i wyłożyć nimi dołki formy na mufinki. Po nakłuwać widelcem, formę włożyć na kolejne 10 minut do lodówki. Piec w 200 stopniach, aż ciasto zrobi się złote (ok. 10 minut). Śmietanę, jajka, o,75 szklanki cukru oraz sok z cytryny zmiksować i masą napełnić podpieczone babeczki. Ponownie wstawić do piekarnika i piec w 160 stopniach tylko tak długo, aż zetnie się wierzch kremu (ok. 15 minut), wystudzić. Podawać lekko ciepłe ze świeżymi owocami i porcją bitej śmietany.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Komentarze:
Autor: Zaba
Data: 2009-09-29
jeszcze nic nie ugotowalam, ani niczego nie zepsulam ;-), ALE JUZ MOGE PO POBIEZNYM PRZEGLADNIECIU POWIEDZIEC-STRASZNIE FAJNE STRONY! dziekuje :-) Zaba-Nienawidzaca-Gotowac (ale niewykluczone, ze mi sie odmieni kiedys! :-D)
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9114/-Cytrynowy-krem-lemond-curd