ßßß Cookit - przepis na ciasteczka z kajmakiem i solonym karmelem

ciasteczka z kajmakiem i solonym karmelem

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię połączenie smaków słonego i słodkiego a solony karmel to już w ogóle obłęd. Ciasteczka, które Wam prezentuję są proste ale tak smaczne, że znikają w mgnieniu oka. Dzięki dodatkowi soli nie wydają się być przesłodzone i dosłownie rozpływają się w ustach:)
Składniki: na ciasto:
400 g mąki
1 jajko
200 g masła
szczypta soli na solony karmel:
2 łyżki cukru
30 ml wody
3 łyżki śmietanki kremówki
łyżka masła
1/4 łyżeczki soli morskiej gruboziarnistej
dodatkowo:
200 g kajmaku
ewentualnie odrobina soli gruboziarnistej
Składniki ciasta zagnieść, owinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na blacie podsypanym mąką i kieliszkiem wycinać kółka. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 200*C około 7 minut aż zaczną się rumienić.
Kajmak przełożyć do szprycy z szeroką końcówką i wyciskać go na połowę ciastek, przykryć pozostałymi.
Cukier wsypać do małego rondelka i bez mieszania zrumienić. Następnie wlać wodę i mieszać aż karmel się rozpuści. Dolać śmietankę, gotować około trzech minut a następnie dodać dól i masło, wymieszać. Zdjąć z ognia. Karmel stygnąc będzie tężał. Kiedy karmel nie będzie już całkiem płynny polać ciastka. Można jeszcze dodatkowo posypać odrobiną soli.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2015/06/ciasteczka-z-kajmakiem-i-solonym.html