Wykonanie
Bardzo lubię połączenie smaków słonego i słodkiego a solony karmel to już w ogóle obłęd.
Ciasteczka, które Wam prezentuję są proste ale tak smaczne, że znikają w mgnieniu oka. Dzięki dodatkowi
soli nie wydają się być przesłodzone i dosłownie rozpływają się w ustach:)Składniki: na ciasto:400 g
mąki1
jajko200 g
masłaszczypta
soli na solony karmel:2 łyżki
cukru30 ml
wody3 łyżki
śmietanki kremówkiłyżka
masła1/4 łyżeczki
soli morskiej gruboziarnistejdodatkowo:200 g kajmakuewentualnie odrobina
soli gruboziarnistejSkładniki ciasta zagnieść, owinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na blacie podsypanym
mąką i kieliszkiem wycinać kółka. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 200*C około 7 minut aż zaczną się rumienić.Kajmak przełożyć do szprycy z szeroką końcówką i wyciskać go na połowę
ciastek, przykryć pozostałymi.
Cukier wsypać do małego rondelka i bez mieszania zrumienić. Następnie wlać
wodę i mieszać aż karmel się rozpuści. Dolać
śmietankę, gotować około
trzech minut a następnie dodać dól i
masło, wymieszać. Zdjąć z ognia. Karmel stygnąc będzie tężał. Kiedy karmel nie będzie już całkiem płynny polać
ciastka. Można jeszcze dodatkowo posypać odrobiną
soli.