Wykonanie
Skłaniki:- 2 pęczki
botwinki- 2 łyżki
masła- 1 łyżeczka
cukru- 2 łyżki
soku z cytryny- 1/4 szklanki
śmietany 30%- 1 łyżka
mąki- 4 łyżki
wody-
sól i
pieprzSposób przygotowania:1. W garnku rozpuszczamy
masło, wrzucamy pokrojone w słupki
buraczki, chwilę smażymy. Następnie dodajemy pokrojone łodygi i liście, wlewamy tyle
wody, by przykryło dno i gotujemy do miękkości. Pod koniec przyprawiamy do smaku
solą,
pieprzem i
sokiem z cytryny.2.
Śmietanę wlewamy na patelnię, wsypujemy
mąkę i gotujemy, mieszając, aż masa będzie gęsta i jednolita. Zestawiamy z palnika, mieszamy z
wodą, dodajemy do
botwinki, mieszamy, podgrzewamy aż zgęstnieje, przyprawiamy jeszcze do smaku
solą,
pieprzem i
cukrem. Podajemy na ciepło.