Wykonanie
Gęsty sosik był dodatkiem do zapiekanki naleśnikowej ale będzie też pasował do kotletów mielonych czy pulpetów. Łatwy i szybki w przygotowaniu, zachęcam do zrobienia.
Składniki:70 g
botwinki2 łyżeczki
soku z cytryny1 łyżeczka
miodu lub
cukru1 łyżka
masła1/2 szklanki
wina czerwonego półwytrawnego (120 ml)1/2 szklanki
wody (120 ml)szczypta
soli,
pieprzuOpłukaną i oczyszczoną
botwinkę drobno pokroić. Na patelni rozgrzać
masło wrzucić na nie botwinę, skropić
sokiem z cytryny podlać
winem i dusić do czasu aż
wino znacznie odparuje (7-10 min.). Następnie dolać
wody, dodać
miód lub
cukier (co jest pod ręką) i dusić do miękkości
botwinki (ok. 10 min.). Zmiksować blenderem. Doprawić
solą,
pieprzem.Osobiście bardzo mi smakował, polecam wypróbować :)