Wykonanie
Buraczki według klasycznego przepisu zabierają sporo czasu a większość z nas przemęczona potrzebuje szybkiego zdrowego posiłku, by nie lecieć zaraz po fast food. Mój sposób przygotowania
buraczków o wiele krótszy od tradycyjnego, gdzie
buraki gotują się sporo,
potem długo stygną i dopiero wtedy można je obrać, zetrzeć i doprawić podsmażając na patelni. Nawet skromne
jajko sadzone smakuje po królewsku - po prostu szybki wartościowy obiad. Bardzo polecam!!!
Składnikiporcja na 4-5 osób
4-5 średniej wielkości
buraków (bardzo duże warzywa mają mniej smaku)pół łyżki
masła lub
oleju1/4 szklanki
wodyokoło 1 łyżki
soku z cytrynypo szczypcie
soli,
cukru,
pieprzu do smaku (niektóre
buraki są bardzo słodkie, więc dodatek
cukru opcjonalny)przydadzą się rękawiczki i fartuszek ochronny, jak zawsze przy burakachPrzygotowaniePrzepis na filmie1. Użyłam podłużnych
buraków, bo akurat takie trafiły mi się w sklepie i dobrze, bo z doświadczenia wiem, że są pyszne.
Buraki obieram (dobrą obieraczką to po prostu chwila) i myję. Ścieram na tarce o średnich oczkach, ale wybierzcie wielkość według uznania .2. Wlewam na rozgrzaną patelnie
wodę i zaraz dodaję starte
buraki. Mieszam co jakiś czas i duszę pod przykryciem około 6-8 minut. Tarte warzywa bardzo szybko dochodzą. Przyprawiam
buraczki solą,
pieprzem,
cukrem,
sokiem z cytryny a na końcu, kiedy nie ma już nadmiaru płynu (lepiej go odparować, żeby nie zagęszczać masy
mąką), dodaję
masło. Mieszam do rozpuszczenia tłuszczu i gotowe.Smacznego!Dziękuję za ciepłe komentarze i polubieniaPozdrawiam serdecznie Weronika