ßßß Cookit - przepis na Buraczki naprędce najlepszy przepis

Buraczki naprędce najlepszy przepis

nazwa

Wykonanie

Buraczki według klasycznego przepisu zabierają sporo czasu a większość z nas przemęczona potrzebuje szybkiego zdrowego posiłku, by nie lecieć zaraz po fast food. Mój sposób przygotowania buraczków o wiele krótszy od tradycyjnego, gdzie buraki gotują się sporo, potem długo stygną i dopiero wtedy można je obrać, zetrzeć i doprawić podsmażając na patelni. Nawet skromne jajko sadzone smakuje po królewsku - po prostu szybki wartościowy obiad. Bardzo polecam!!!
Składniki
porcja na 4-5 osób
4-5 średniej wielkości buraków (bardzo duże warzywa mają mniej smaku)
pół łyżki masła lub oleju
1/4 szklanki wody
około 1 łyżki soku z cytryny
po szczypcie soli, cukru, pieprzu do smaku (niektóre buraki są bardzo słodkie, więc dodatek cukru opcjonalny)
przydadzą się rękawiczki i fartuszek ochronny, jak zawsze przy burakach
Przygotowanie
Przepis na filmie
1. Użyłam podłużnych buraków, bo akurat takie trafiły mi się w sklepie i dobrze, bo z doświadczenia wiem, że są pyszne. Buraki obieram (dobrą obieraczką to po prostu chwila) i myję. Ścieram na tarce o średnich oczkach, ale wybierzcie wielkość według uznania .
2. Wlewam na rozgrzaną patelnie wodę i zaraz dodaję starte buraki. Mieszam co jakiś czas i duszę pod przykryciem około 6-8 minut. Tarte warzywa bardzo szybko dochodzą. Przyprawiam buraczki solą, pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny a na końcu, kiedy nie ma już nadmiaru płynu (lepiej go odparować, żeby nie zagęszczać masy mąką), dodaję masło. Mieszam do rozpuszczenia tłuszczu i gotowe.
Smacznego!
Dziękuję za ciepłe komentarze i polubienia
Pozdrawiam serdecznie Weronika
Źródło:http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2014/11/buraczki-napredce-najlepszy-przepis.html