ßßß Cookit - przepis na Buraczki do obiadu :)

Buraczki do obiadu :)

nazwa

Wykonanie

W takiej wersji najbardziej je lubię.Na ciepło,przełamane cukrem do smaku przypominają mi dzieciństwo,kiedy to poza ćwikłą,zieloną sałatą i marchewką z groszkiem takie właśnie buraczki bez marudzenia zjadałam jako dodatek do mięsa.Okazało się,że moje dziecko i mąż też je bardzo lubią.
podaję same użyte składniki bez dokładnych proporcji,nigdy w tym przypadku nieczego nie ważę i nie odmierzam :)
buraczki-zazwyczaj 8-9 średniej wielkości
cukier do smaku
masło do smażenia
odrobina wody
można minimalnie doprawić pieprzem
Buraczki nieobrane gotuję,aż będą prawie miękkie.Obieram i ścieram na średniej tarce na wiórki(pomiędzy grubymi oczkami,a tymi na ćwikłę),dodaję masło,jakieś 1,5 łyżki,cukier do smaku i na bardzo małym ogniu podsmażam.Jeśli jest mało soku z buraków dolewam trochę wody,żeby się nie przypaliły.Ja nie dodaję pieprzu,ale można nim lekko doprawić do smaku.Podaję gorące jako dodatek do mięsnych dań,kopytek z mięsnym sosem itp.Smacznego!!!
Źródło:http://agusiowegotowanie.blogspot.com/2014/05/buraczki-do-obiadu.html