Wykonanie
Kolejne pączki ..tym razem nasiąknięte
syropem.. Przepis znaleziony w książce Ciasta i desery.0,6 kg
mąki5 dag
drożdży1 łyżeczka
cukru2 łyżki stopionego
masłaszczypta
soliwoda0,6 kg
cukru600 ml
wody1 łyżka
soku z cytryny2 szkl.
oleju do smażenia
Mąkę przesiać.
Drożdże rozpuścić w łyżce ciepłej
wody z łyżeczką
cukru. Do rozczynu dodać
mąkę,
masło i
sól. Zagniatać aż ciasto będzie elastyczne ( w razie potrzeby dodawać po jednej łyżce
wody).Ciasto przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do garnka wlać
wodę, wsypać
cukier, powoli gotować ,aż
zrobi się
syrop [ok. 15 minut] ,dodać
sok z cytryny.Wystudzić. Z ciasta formować małe kuleczki [ ja ciasto rozwałkowałam i wykrawałam szklaneczką], smażyć partiami na złoty kolor w gorącym
oleju. Osączyć z tłuszczu (najlepiej na ręczniku papierowym), i włożyć do zimnego
syropu, żeby nim nasiąkły.