ßßß Cookit - przepis na Moje domowe kucharzenie: Pączki tureckie

Moje domowe kucharzenie: Pączki tureckie

nazwa

Wykonanie

Kolejne pączki ..tym razem nasiąknięte syropem.. Przepis znaleziony w książce Ciasta i desery.
0,6 kg mąki
5 dag drożdży
1 łyżeczka cukru
2 łyżki stopionego masła
szczypta soli
woda
0,6 kg cukru
600 ml wody
1 łyżka soku z cytryny
2 szkl. oleju do smażenia
Mąkę przesiać.Drożdże rozpuścić w łyżce ciepłej wody z łyżeczką cukru. Do rozczynu dodać mąkę, masło i sól. Zagniatać aż ciasto będzie elastyczne ( w razie potrzeby dodawać po jednej łyżce wody).Ciasto przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do garnka wlać wodę, wsypać cukier, powoli gotować ,aż zrobi się syrop [ok. 15 minut] ,dodać sok z cytryny.Wystudzić. Z ciasta formować małe kuleczki [ ja ciasto rozwałkowałam i wykrawałam szklaneczką], smażyć partiami na złoty kolor w gorącym oleju. Osączyć z tłuszczu (najlepiej na ręczniku papierowym), i włożyć do zimnego syropu, żeby nim nasiąkły.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2012/02/504-paczki-tureckie.html