Wykonanie
Jest przepyszny! Wystarczy posmarować kromkę
masłem i zajadać.Świetna sprawa z tym naczyniem żaroodpornym. Dopóki nie kupię jakichś foremek do
chleba, naczynie jest genialną alternatywą.Ciasto przygotowałam o godzinie 19:00 i tak zostawiłam na noc, aby urosło.Przepis na jeden bochenek.Co trzeba?400 g pełnoziarnistej
mąki orkiszowej300 ml
wody50 g
ziaren słonecznika1 łyżeczka suchych
drożdży1 płaściutka łyżeczka
soli1 łyżeczka
cukru1 łyżka
oleju+ okrągłe naczynie żaroodporne z pokrywkąCo i jak?Do miski wsypać
mąkę,
cukier,
sól i
ziarna słonecznika, a następnie wlać wcześniej przygotowaną letnią
wodę wymieszaną z
drożdżami. Na koniec dodać 1 łyżkę
oleju.Na stolnicy wyrobić ciasto (ma być zwarte i klejące), włożyć do miski, szczelnie przykryć i odstawić na noc do wyrośnięcia.Następnego dnia wyjąć ciasto na oprószoną
mąką stolnicę, uformować kulę, przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, delikatnie spłaszczyć i odstawić na godzinę.Piekarnik rozgrzać do 250 stopni, piec
chleb przez 30 minut, po tym czasie zdjąć pokrywkę (uważać, bo można się poparzyć!), zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec dalej, do momentu, aż chlebek nabierze kolorków.Piekarnik wyłączyć, nie otwierać,
chleb ma się wystudzić w środku.Smacznego!