ßßß Cookit - przepis na Chleb orkiszowy

Chleb orkiszowy

nazwa

Wykonanie

Jest przepyszny! Wystarczy posmarować kromkę masłem i zajadać.
Świetna sprawa z tym naczyniem żaroodpornym. Dopóki nie kupię jakichś foremek do chleba, naczynie jest genialną alternatywą.
Ciasto przygotowałam o godzinie 19:00 i tak zostawiłam na noc, aby urosło.
Przepis na jeden bochenek.
Co trzeba?
400 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej
300 ml wody
50 g ziaren słonecznika
1 łyżeczka suchych drożdży
1 płaściutka łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oleju
+ okrągłe naczynie żaroodporne z pokrywką
Co i jak?
Do miski wsypać mąkę, cukier, sól i ziarna słonecznika, a następnie wlać wcześniej przygotowaną letnią wodę wymieszaną z drożdżami. Na koniec dodać 1 łyżkę oleju.
Na stolnicy wyrobić ciasto (ma być zwarte i klejące), włożyć do miski, szczelnie przykryć i odstawić na noc do wyrośnięcia.
Następnego dnia wyjąć ciasto na oprószoną mąką stolnicę, uformować kulę, przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, delikatnie spłaszczyć i odstawić na godzinę.
Piekarnik rozgrzać do 250 stopni, piec chleb przez 30 minut, po tym czasie zdjąć pokrywkę (uważać, bo można się poparzyć!), zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec dalej, do momentu, aż chlebek nabierze kolorków.
Piekarnik wyłączyć, nie otwierać, chleb ma się wystudzić w środku.
Smacznego!
Źródło:http://megs-88.blogspot.com/2014/10/chleb-orkiszowy_2.html