Wykonanie
Uwielbiamy
buraczki do kopytek, pyz i
ziemniaków - po prostu raj na podniebieniu. Zapewniam Was kochani, że z
kaszą jaglaną możecie spróbować
buraczków bez obawy... Do tego tylko sosik
koperkowy lub jakiś inny, którego lubicie najbardziej...Jeśli robicie
buraczki pierwszy raz, zapraszam do przepisu - trochę roboty jest, ale ile przyjemności... Polecam!!!
Składnikiporcja na 6 osóbokoło 1 kg
buraków czerwonychpłaska łyżka
masła lub dwie łyżki
oleju1 łyżeczka z brzuszkiem
mąki pszennej (Ilość
mąki zależy od ilości soku, którego trzeba zagęścić)2 łyżki
soku z cytrynysól,
cukier,
pieprz do smakuPrzygotowaniePrzepis na filmie1. Dokładnie umyte
buraki gotuję w skórkach na parze około 30-40 minut. Czas gotowania zależy od
buraków i świeżości warzyw. Na wiosnę, kiedy nie ma jeszcze
młodych, trzeba je niekiedy gotować nawet godzinę. Sprawdzam widelcem. Wyjmuję z garnka. Kiedy ostygną obieram ze skórek. Ścieram na małych oczkach.2. Topię na patelni
masło i zaraz wrzucam
mąkę. Mieszam. Krótko podsmażam i zaraz dodaję przyprawione wcześniej
solą,
cukrem,
sokiem z cytryny,
pieprzem starte
buraki. Również krótko podsmażam i mieszam. Kiedy dobrze się podgrzeją robią się błyszczące to znak, że można je zaraz podawać. Nadmiar wkładam do wyparzonego słoika. Dobrze zakręcam zaraz na gorąco, dzięki temu zawekują się bez pasteryzacji. Kiedy wystygnie wstawiam do lodówki i mam na następny obiad. Kto wie? Jak będzie ochota to może do kopytek. Polecam!Smacznego!Dziękuję za ciepłe komentarze i polubieniaPozdrawiam serdecznie Weronika