ßßß Cookit - przepis na Buraczki do drugiego dania sprawdzone i pyszne

Buraczki do drugiego dania sprawdzone i pyszne

nazwa

Wykonanie

Uwielbiamy buraczki do kopytek, pyz i ziemniaków - po prostu raj na podniebieniu. Zapewniam Was kochani, że z kaszą jaglaną możecie spróbować buraczków bez obawy... Do tego tylko sosik koperkowy lub jakiś inny, którego lubicie najbardziej...
Jeśli robicie buraczki pierwszy raz, zapraszam do przepisu - trochę roboty jest, ale ile przyjemności... Polecam!!!
Składniki
porcja na 6 osób
około 1 kg buraków czerwonych
płaska łyżka masła lub dwie łyżki oleju
1 łyżeczka z brzuszkiem mąki pszennej (Ilość mąki zależy od ilości soku, którego trzeba zagęścić)
2 łyżki soku z cytryny
sól, cukier, pieprz do smaku
Przygotowanie
Przepis na filmie
1. Dokładnie umyte buraki gotuję w skórkach na parze około 30-40 minut. Czas gotowania zależy od buraków i świeżości warzyw. Na wiosnę, kiedy nie ma jeszcze młodych, trzeba je niekiedy gotować nawet godzinę. Sprawdzam widelcem. Wyjmuję z garnka. Kiedy ostygną obieram ze skórek. Ścieram na małych oczkach.
2. Topię na patelni masło i zaraz wrzucam mąkę. Mieszam. Krótko podsmażam i zaraz dodaję przyprawione wcześniej solą, cukrem, sokiem z cytryny, pieprzem starte buraki. Również krótko podsmażam i mieszam. Kiedy dobrze się podgrzeją robią się błyszczące to znak, że można je zaraz podawać. Nadmiar wkładam do wyparzonego słoika. Dobrze zakręcam zaraz na gorąco, dzięki temu zawekują się bez pasteryzacji. Kiedy wystygnie wstawiam do lodówki i mam na następny obiad. Kto wie? Jak będzie ochota to może do kopytek. Polecam!
Smacznego!
Dziękuję za ciepłe komentarze i polubienia
Pozdrawiam serdecznie Weronika
Źródło:http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2014/10/buraczki-do-drugiego-dania-sprawdzone-i.html