ßßß Cookit - przepis na Buraczki na ciepło do obiadu.

Buraczki na ciepło do obiadu.

nazwa

Wykonanie

Buraczki obrodziły i powoli zaczynam myśleć co z nich będę robić w tym roku. Na dobry początek buraczki na ciepło do obiadu.
Wczoraj od kuzynki Eli ze Skawiny dowiedziałam się o dobrym sposobie na zrobienie buraczków bez pokaleczonych na tarce rąk.
Składniki:
buraki
masło
mąką pszenna
sól, pieprz, cukier
ocet
Buraki szorujemy, myjemy i gotujemy do miękkości w łupinkach. Ugotowane i wystudzone buraki obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w elektrycznej maszynce do mięsa na najdrobniejszym sitku.
Nie podawałam proporcji bo każdy ma swoje wypróbowane, ale u mnie było 6 średnich buraków. Trzy łyżki masła rozpuszczamy na patelni wsypujemy 2 płaskie łyżki mąki robimy zasmażkę, dodajemy buraki oraz sól, pieprz i cukier do smaku i na koniec 2 łyżki octu.
SMACZNEGO
Źródło:http://gogusiowo.blogspot.com/2014/08/buraczki-na-ciepo-do-obiadu.html