Wykonanie
            Dziś przedstawię Wam jak zaprawiam 
buraczki do obiadu.Chcę Wam przedstawić dwa sposoby gotowania 
buraków w jednym wykorzystamy 
wywar na barszcz w drugim nie.

Wariant gotowania nr 1:Potrzebne będzie:ok. 10 kg 
buraczkówcukierocetsólpieprzBuraczki obieramy i dajemy do garnków i zalewamy 
wodą. Do tej 
wody dajemy 4 łyżki 
cukru, 3 łyżki 
octu spirytusowego i 1 łyżkę 
soli.Gotujemy 
buraczki do ok. 3/4 miękkości.Następnie do słoi (mi wyszło 8 litrowych) przelewamy 
wywar i mamy już gotowy do barszczyku. Ja jeszcze słoje z 
wywarem gotowałam. Do garnka dajemy słoje i zalewamy do 3/4 wysokości 
wodą i gotujemy.

Gdy się zagotują, to ok. 5 minut gotujemy następnie wyciągamy słoje i obracamy do góry dnem.
Buraczki trzemy. Ja wykorzystałam moją cudowną maszynkę i oszczędzam na czasie :)Po starciu 
buraczków dałam ok. 2 łyżeczki 
pieprzu, 2 łyżki 
cukru 4 łyżki 
octu. To wszystko mieszam i wkładam do słoików ( u mnie było to ok. 20 słoików 250-300 ml). Zakręcam i podobnie jak z 
wywarem zagotowuję słoje.

Wariant gotowania nr 2W tym wariancie pukamy 
buraki i zalewamy 
wodą. Gotujemy do 3/4 miękkości. Gdy już są gotowe wszystko zalewamy zimną 
wodą. Wtedy obieranie 
buraków jest super szybkie, bo skóra odchodzi wręcz sama. Niestety 
wody z gotowania już nie wykorzystamy do niczego.