ßßß Cookit - przepis na ZAPRAWIAMY BURACZKI :)

ZAPRAWIAMY BURACZKI :)

nazwa

Składniki

Wykonanie

Dziś przedstawię Wam jak zaprawiam buraczki do obiadu.
Chcę Wam przedstawić dwa sposoby gotowania buraków w jednym wykorzystamy wywar na barszcz w drugim nie.
Wariant gotowania nr 1:
Potrzebne będzie:
ok. 10 kg buraczków
cukier
ocet
sól
pieprz
Buraczki obieramy i dajemy do garnków i zalewamy wodą. Do tej wody dajemy 4 łyżki cukru, 3 łyżki octu spirytusowego i 1 łyżkę soli.
Gotujemy buraczki do ok. 3/4 miękkości.
Następnie do słoi (mi wyszło 8 litrowych) przelewamy wywar i mamy już gotowy do barszczyku. Ja jeszcze słoje z wywarem gotowałam. Do garnka dajemy słoje i zalewamy do 3/4 wysokości wodą i gotujemy.
Gdy się zagotują, to ok. 5 minut gotujemy następnie wyciągamy słoje i obracamy do góry dnem.
Buraczki trzemy. Ja wykorzystałam moją cudowną maszynkę i oszczędzam na czasie :)
Po starciu buraczków dałam ok. 2 łyżeczki pieprzu, 2 łyżki cukru 4 łyżki octu. To wszystko mieszam i wkładam do słoików ( u mnie było to ok. 20 słoików 250-300 ml). Zakręcam i podobnie jak z wywarem zagotowuję słoje.
Wariant gotowania nr 2
W tym wariancie pukamy buraki i zalewamy wodą. Gotujemy do 3/4 miękkości. Gdy już są gotowe wszystko zalewamy zimną wodą. Wtedy obieranie buraków jest super szybkie, bo skóra odchodzi wręcz sama. Niestety wody z gotowania już nie wykorzystamy do niczego.
Źródło:http://itsmylittleyummy.blogspot.com/2014/08/zaprawiamy-buraczki.html