ßßß Cookit - przepis na Buraczki słodko kwaśne do obiadu i na zimę (bez zalewy).

Buraczki słodko kwaśne do obiadu i na zimę (bez zalewy).

nazwa

Wykonanie

Przepis na te buraczki jest przekazywany w naszej rodzinie z pokolenia na pokolenie. Robiła tak babcia mojej babci, sama babcia, mama i ja. Buraki są smaczne, nie wymagają leżakowania w zalewie. Owszem, jest troszkę pracy przy tym, ponieważ trzeba je ugotować, obrać, zetrzeć itp ale smak regulujemy sobie sami, no i mamy przede wszystkim domową konserwę na zimę dużo taniej niż z półki sklepowej. Najlepsze buraczki są w sierpniu, maja głęboki smak. Ja już teraz w lipcu robię pierwsze, jednak nie do słoików a na obiad.
Składniki:
Świeże buraki 3 kg
płaska łyżka soli
2 łyżki octu (lub łyżka kwasku cytrynowego, można dać i to i to)
5 łyżeczek cukru
2 szczypty pieprzu
Wykonanie:
Wersja do obiadu:
Buraczki myjemy, obcinamy ogonki i liście. Umieszczamy w garnku, zalewamy wodą i gotujemy. Czas jaki warzywa muszą spędzić w wrzątku jest zależny od tego jak stare mamy te buraczki, może być to godzina a może być dłużej. Buraczki odcedzamy wtedy, kiedy skórka pod naciskiem palca sama odchodzi.
Kiedy trochę przestygną obieramy je ze skórki. Trzemy na tarce o grubych oczkach. Całość doprawiamy do smaku solą, octem, pieprzem i cukru. Proporcja przypraw które podałam jest ruchoma, można sobie regulować według gustu. W każdym razie powinny być lekko słodkie i lekko kwaśne.
Jeżeli macie w domu dzieci zastąpcie ocet kwaskiem cytrynowym.
Wersja na zimę:
Słoiki i nakrętki wyparzyć, nakładać buraczki wykonane według w/w przepisu (mogą poleżeć kilka godzin by przeszły przyprawami, jednak nie jest to bardzo konieczne), zamknąć, włożyć do garnka z wodą, i gotować przez 5-10 minut.
Woda w której gotujemy powinna na początku być zbliżona temperaturą to temperatury buraków. Jeżeli są one gorące, to woda też taka powinna być i odwrotnie.
SMACZNEGO!
Obserwuj bloga przez:
Źródło:http://www.poezja-smakow.com/2014/07/buraczki-sodko-kwasne-do-obiadu-i-na.html