Wykonanie
8 maja 2014Składniki:Na 2 porcję:2 pojedyncze
piersi z kurczaka ( bez polędwiczek)6 białych
szparagówgarść świeżej
rzeżuchyzioła prowansalskie , suszona
bazylia,
sól ,
pieprz ,
chiliodrobina
oleju do posmarowania patelni
Sos holenderski:3
żółtka w temp.pokojowej100g.
masła100ml.
śmietanki 30%sok z 1/2
cytrynysól ,
biały pieprzPrzygotowanie:Pierś:
Mięso umyć , osuszyć oczyścić z błonek.Oprószyć
przyprawami z każdej strony.Patelnię grillową posmarować odrobiną
oleju położyć
mięso , grillować po 3-4 min z każdej strony.
Szparagi: Ze
szparagów poodcinać zdrewniałe końce , obrać .Związać je sznureczkiem lub złapać gumką.W garnku zagotować
wodę , włożyć
szparagi , gotować 10-15 min.( Sprawdzić
szparagi widelcem , jeśli już w nie wchodzi znaczy że są gotowe).
Sos holenderski : W garnku zagotować
wodę ( ja użyłam tej po gotowaniu
szparagów).Nad gotującą się
wodą ubijać trzepaczką
żółtka do podwojenie objętości i powstania gęstej piany.Po tym czasie dodać
masło ( w kawałku lub uprzednio rozpuszczone) cały czas ubijać.Na koniec dodać
śmietankę ,
sok z cytryny oraz
sól i
pieprz.(Sos ma
mieć konsystencję gęstej
śmietany)Na każdy talerz położyć 3
szparagi, polać je przygotowanym sosem obok ułożyć grillowaną pierś ( w całości lub pokrojoną w kawałki).Całość posypać
rzeżuchą.SmacznegoPost navigation← Zupka z typu każdy znajdzie potrzebne składniki w swojej kuchni :) Smaczna i zdrowa :)Podobnie przygotowane
polędwiczki można kupić w fast-foodzie , można też przygotować samemu w domu.Są pyszne chrupiące i wyraziste w smaku,
zioła dodają im oryginalności :) →