ßßß Cookit - przepis na De Volaille z bazylią

De Volaille z bazylią

nazwa

Wykonanie

Autorstwo kotletów de volaille (de volaille - z drobiu), nazywanych także kotletami po kijowsku, przypisywanie jest francuskiemu kucharzowi i cukiernikowi Marie-Antoine'owi Careme, który gotował na dworach wielu słynnych arystokratów, dyplomatów i monarchów, w tym także dla cara Aleksandra I.
Proponuję interesującą odmianę tradycyjnych kotletów nadziewanych samym masłem. Dodatek bazylii stanowi miłą niespodziankę dla miłośników włoskich smaków i aromatów.
Piersi kurczaka
masło
garść lisków bazylii
sól
pieprz
jajko
bułka tarta
olej
Są 2 metody robienia tych kotletów:
a. Filet z piersi kurczaka rozbija się ostrożnie na cienki kotlet w kształcie rąbu . Na mięsie układa się kawałek masła, po czym ciasno zwija.
b. Nierozbity filet nacina się z boku, tworząc kieszonkę. Należy to zrobić ostrożnie, by nie przedziurawić mięsa. W powstałą kieszonkę wkłada się masło, zaciskając brzeg. Miejsce nacięcia smażymy jako pierwsze, by mięso się "zamknęło".
Masło bazyliowe:
tyle łyżeczek miękkiego masła, ile kotletów chcemy usmażyć, utrzeć dokładnie z drobno posiekanymi listkami bazylii. Doprawić solą i pieprzem.
Masło odstawić do lodówki, by stwardniało. Najlepiej uformować je w wałeczek, z którego będziemy potem odcinać równej wielkości porcje.
Gotowe kotlety panierować w jajku i bułce tartej, smażyć na złoty kolor na małym ogniu.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2009/10/De-Volaille-z-bazylia.html