Wykonanie
Cześć!Przedstawiamy Wam pyszny quiche!Jeśli nigdy nie robiliście, koniecznie spróbujcie. Jest to rodzaj tarty wytrawnej z masą
śmietanowo - jajeczną z różnymi dodatkami. My zrobiłyśmy w wersji włoskiej - z
mozarellą,
kurczkakiem i
pomidorami z dodatkiem świeżej
bazylii.Do dzieła!
Składniki:2 szklanki
mąki1
jajko2
żółtka200 gram
masła1/2 łyżeczki
soliNa nadzienie:200 ml
śmietany 30% lub 36%3
jajka250 g
mozarellisól,
pieprz biały1 łyżeczka
ziół prowansalskichDodatkowo:
pomidory koktajlowe2
piersi z kurczaka1
cebulabazylia świeża
zioła prowansalskiepół
cytrynyPrzygotowanie:Składniki na kruche ciasto -
mąkę,
sól,
cukier,
jajka,
masło, wyrobić na gładką masę.Owinąć w folię i wstawić na minimum 30 minut do lodówki.W tym czasie można przygotować nadzienie.Wlać
śmietankę do miski i lekko ubić z
jajkami. Dodać
sól,
pieprz biały.Pokroić
mozarellę w paski i dodać do masy. Wstawić do lodówki.Pokroić na połowę
pomidorki.Umyć i oczyścić
mięso, pokroić w kostkę.Dodać do
mięsa przyprawy -
zioła prowansalskie, sok z połowy
cytryny.Usmażyć
mięso na rozgrzanej patelni z
olejem. Odstawić.Na tej samej patelni przesmażyć
cebulę pokrojoną w
pióra i odstawić.Wyjąć z lodówki ciasto.Rozwałkować.Wysmarować formę
olejem i posypać
mąką,Przełożyć ciasto do formy.Po nakłuwać widelcem ciasto i wstawić na 10 minut do lodówki.Przykryć papierem do pieczenia i dociążyć grochem/ryżem, co mamy.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10 minut.Wlewamy masę jajeczną razem z
mozarellą, usmażonym
kurczakiem i
pomidorkami.Wkładamy do piekarnika na następne 10 minut - aż masa się zetnie.Wykładamy ciasto do całkowitego wystygnięcia.Dodajemy na wierzch świeżą
bazylię i jemy!Smacznego!~M&M