Wykonanie
Szparagi i
sos holenderski - tak smakuje maj.
Maślany sos holenderski to niestety prawdziwa bomba kaloryczna - przygotowny na bazie
masła i
żółtek, w szczególny jednak sposób komponuje się ze
szparagami. Świetnie smakuje również ze wszystkimi młodymi warzywami,
jajkami i gotowaną
rybą. Ponieważ smakuje wyjątkowo pozostawmy go na wyjątkowe okazje i wówczas zajadajmy się nim bez wyrzutów sumienia. W maju zapewne takich okazji nie zabraknie. Jest bardzo łatwy do przygotowania i nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności kulinarnych. Bez trudu zrobisz go sama i oszołomisz swoich gości.Informacje o przygotowaniu
szparagów, jak długo gotować białe? ile zielone? jak obrać? znajdziesz tutaj .
Skladniki na 2 porcje:2
żółtka70-100 ml roztopionego
masłasok z 1/2
cytrynysól,
pieprz białyWykonanie:rozpuścić
masło w rondelku i zagotować. Przefiltrować przez bibułę, by pozbyć się wytrąconego
białka i osadów na rodelku z wrzącą, ledwie pyrkającą
wodą postawić metalową miseczkę tak, by nie dotykała lustra
wody. Do miski wlać
żółtka (powinny być w temperaturze pokojowej) i energicznie ubijać mikserem, aż podwoją objętość. Uważać, by miska nie była zbyt gorąca, bo z
żółtek zrobi się jajecznica. Najlepiej co jakiś czas zdjąć miskę z ognia, by nie nagrzała się zbyt mocnodo
żółtek stopniowo po jednej łyżce dodawać stopione gorące
masło, cały czas ubijając. Na końcu dodać
sok z cytryny, przyprawić
solą i
białym pieprzem. Ubijać do momentu, aż sos zgęstnieje, będzie jasny i puszysty. Przygotować ilość do jednorazowego zużycia, ponieważ sos przygotowany z
surowych żółtek nie nadaje się do przechowywaniaUWAGI: do sosu można dodać drobo posiekane ulubione
zioła. Sos przygotujesz expresowo, gdy rozpuścisz domowe
masło ghee.SMACZNEGO !