Wykonanie
Pomysł na dzisiejszą kolację powstał właściwie podczas zakupów. Jakoś tak się złożyło, że dawno nie robiłam
szparagów a bardzo je lubię. Połączenie z
wędzonym łososiem I
jajkiem w koszulce polanym
sosem holenderskim tworzy klasyczne i przepyszne danie.
Dla 2 osób:2 pęczki
szparagów, końcówki obcięteKilka plastrów
wędzonego łososia2
jajkaNa sos:2
żółtkaSok z 0.5
cytrynySpora łyżka stołowa rozpuszczonego
masłaPieprz biały I
sólSzparagi zanurzam we wrzącej osolonej wodzie i zestawiam z palnika. Same spokojnie powoli sobie dojdą a będą chrupiące. Do dużego garnka z wrzącą
wodą wbijam
jajka i zostawiam na 2 minutki.Sos lepiej zrobić przed
jajkami, bo ich trzeba pilnować.
Żółtka ubijam z
sokiem z cytryny na gładką masę. Doprawiam
solą I
pieprzem a następnie powoli dolewam
masło, ciągle ubijając. Powstanie gładki sos o jasno
żółtym kolorze.Teraz już wystarczy wyłożyć
szparagi,
łososia I bardzo delikatnie
jajko. Polać sosem. Ja dodałam kilka kropli emulsji balsamicznej do wykończenia według pewnego ciekawego pomysłu, który dziś usłyszałam.Najlepszy moment jest kiedy przetniemy
jajko I kremowe
żółtko wypływa na
łososia I
szparagi....pycha....Smacznego :-)