Wykonanie
28 maja 2014Składniki:(Na 2 porcję)1/2 kg.
ziemniaków ( ja miałam
młode)10 dużych listków świeżej
bazylii1/3 pęczka świeżego
koperku1
jajko1 szklanka
mąki pszennej+ do oprószenia stolnicy1/2 szklanki
mąki ziemniaczanej1/2 łyżeczki
pieprzusólPrzygotowanie:
Ziemniaki obrać, pokroić w mniejsze kawałki ugotować do miękkości.Odcedzić, osuszyć nad ogniem.Przepuścić je przez praskę lub dokładnie ugnieść tłuczkiem- odstawić do wystudzenia.
Bazylię oraz
koperek dokładnie umyć , osuszyć na ręczniku papierowym , posiekać drobno.Do wystudzonych
ziemniaków dodać
jajko ,
mąki oraz
zioła.Doprawić
pieprzem.wyrabiać masę rękoma aż stanie się głada i przestanie przyklejać do rąk. ( w razie potrzeby dodać więcej
mąki pszennej).Stolnicę /blat oprószyć
mąką,brać po trochu masy ziemniaczanej , wałkować dłońmi "wałeczki" z których kroić zgrabne , ukośne kopytka.W garnku zagotować
wodę , wkładać kopytka porcjami , gotować do wypłynięcia na wierzch.Wyjmować łyżką cedzakową.Kopytka smakują za równo na ciepło jak i na zimno.SmacznegoPost navigation← Zupa szczawiowa z własnoręcznie zebranego szczawiu. Jej smak jest wyśmienity ,
serek łagodzi kwaśny smak szczawiu i sprawia że zupa staje się kremowa i delikatna a za razem syta.Słodki , gęsty , orzeźwiający koktajl.Idealny na upalne dni. Gasi pragnienie i zaspokaja głód :) →