ßßß Cookit - przepis na Kopytka bazyliowo-koperkowe

Kopytka bazyliowo-koperkowe

nazwa

Wykonanie

28 maja 2014
Składniki:
(Na 2 porcję)
1/2 kg. ziemniaków ( ja miałam młode)
10 dużych listków świeżej bazylii
1/3 pęczka świeżego koperku
1 jajko
1 szklanka mąki pszennej+ do oprószenia stolnicy
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki pieprzu
sól
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, pokroić w mniejsze kawałki ugotować do miękkości.
Odcedzić, osuszyć nad ogniem.
Przepuścić je przez praskę lub dokładnie ugnieść tłuczkiem- odstawić do wystudzenia.
Bazylię oraz koperek dokładnie umyć , osuszyć na ręczniku papierowym , posiekać drobno.
Do wystudzonych ziemniaków dodać jajko , mąki oraz zioła.Doprawić pieprzem.
wyrabiać masę rękoma aż stanie się głada i przestanie przyklejać do rąk. ( w razie potrzeby dodać więcej mąki pszennej).
Stolnicę /blat oprószyć mąką,brać po trochu masy ziemniaczanej , wałkować dłońmi "wałeczki" z których kroić zgrabne , ukośne kopytka.
W garnku zagotować wodę , wkładać kopytka porcjami , gotować do wypłynięcia na wierzch.
Wyjmować łyżką cedzakową.
Kopytka smakują za równo na ciepło jak i na zimno.
Smacznego
Post navigation
← Zupa szczawiowa z własnoręcznie zebranego szczawiu. Jej smak jest wyśmienity , serek łagodzi kwaśny smak szczawiu i sprawia że zupa staje się kremowa i delikatna a za razem syta.
Słodki , gęsty , orzeźwiający koktajl.Idealny na upalne dni. Gasi pragnienie i zaspokaja głód :) →
Źródło:http://www.szczyptachili.pl/tak-przygotowanymi-kopytkami-zadowola-sie-milosnicy-ziol-sa-delikatne-i-bardzo-aromatyczne-swietnie-smakuja-polane-roztopionym-maslem-lub-z-salatka-ze-swiezych-warzyw-stanowia-takze-smaczny-dodatek