Wykonanie
Muszę się Wam do czegoś przyznać. Nie lubię
grzybów. Jestem je w stanie zjeść tylko wtedy kiedy są dodatkiem do jakiejś potrawy. I koniecznie muszą być drobniutko pokrojone. Wiem, że niektórzy z Was nie wyobrażają sobie Wigilii bez zupy grzybowej. Tak jak Wu. Dlatego ją przygotowałam i dzielę się przepisem. Moja pierwsza grzybówka. Wu
mówi, że pyszna. No, ale co innego ma powiedzieć. Sami musicie się przekonać.Składnikimix
suszonych grzybów, 50 gram
woda, 4 szklanki
liście laurowe, 2 sztuki
ziele angielskie, 2 ziarenka
czosnek, 2 ząbki
marchewka, 1 sztuka
pietruszka, 1 sztuka
cebula biała, 1 mała
seler, mały kawałek
sól, świeżo mielony
czarny pieprzekologiczna kostka warzywna, 1 sztukaśmietana/jogurt, 200 gram
mąka pszenna, 1 łyżkaSposób przygotowania
Grzyby zalać 2 szklankami zimnej
wody. Odstawić na 24 godziny.Dodać
liście laurowe,
ziele angielskie i obrany
czosnek. Gotować pod przykryciem, aż będą miękkie.
Wywar z
grzybami przelać przez sitko.
Grzyby drobno pokroić. Do
wywaru grzybowego wlać pozostałe 2 szklanki
wody. Wrzucić
kostkę rosołową. Zagotować. Dodać obrane i pokrojone warzywa. Gotować około 20 minut. Warzywa wyciągnąć.Zupę przyprawić
solą i
pieprzem. Dodać
grzyby. Gotować jeszcze 5 minut.
Śmietanę połączyć z
mąką i 3 łyżkami zupy. Mieszankę wlać do garnka. Doprowadzić do wrzenia. Podawać z ulubionym
makaronem.pregnyl hcg