Wykonanie
Pin It
Gdy sobie myślę o zimnych nóżkach, to przed oczami staje mi taki oto widoczek z dzieciństwa: moja babcia krzątająca się po kuchni, a przed nią emaliowana miednica, do której wkłada pokrojone nóżki, a
potem zalewa je
wywarem. Gdy nóżki stanęły, babcia kroiła je w miednicy na trójkątne kawałki i podawała polane
octem. To było niebo w gębie... Koniecznie muszę sobie sprawić taką miednicę !A na razie zapraszam po przepis. Jeśli nóżki wydadzą się Wam zbyt tłuste, przed ich podaniem zeskrobcie z nich przy pomocy noża ścięty na wierzchu tłuszcz.
Zimne nóżkiCzas przygotowania: 7 godzinSkładniki:1
golonka2 nóżki3
marchewki1
pietruszkakawałek
selera1
cebula1500 ml
wody3
liście laurowe7 ziarenek
ziela angielskiego10 ziarenek
czarnego pieprzu3 ząbki
czosnkusólWykonanie:
Włoszczyznę i
cebulę obieramy.
Golonkę i nóżki dokładnie myjemy i wraz z
włoszczyzną wkładamy do garnka. Zalewamy zimną
wodą, dodajemy
przyprawy (
czosnek dodamy później) i gotujemy przez około dwie godziny na wolnym ogniu, aż
mięso będzie bardzo miękkie.
Wywar odcedzamy, nóżki,
golonkę i 2
marchewki dostawiamy do lekkiego przestudzenia.
Mięso wraz ze skórką kroimy na drobne kawałki, a
marchewkę w plasterki.
Czosnek drobniutko siekamy, dodajemy do odcedzonego
wywaru.
Wywar przyprawiamy.Pokrojone
mięso przekładamy do miseczek, dodajemy
marchewkę i zalewamy
wywarem. Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia.