ßßß Cookit - przepis na Zimne nóżki

Zimne nóżki

nazwa

Wykonanie

Pin It
Gdy sobie myślę o zimnych nóżkach, to przed oczami staje mi taki oto widoczek z dzieciństwa: moja babcia krzątająca się po kuchni, a przed nią emaliowana miednica, do której wkłada pokrojone nóżki, a potem zalewa je wywarem. Gdy nóżki stanęły, babcia kroiła je w miednicy na trójkątne kawałki i podawała polane octem. To było niebo w gębie... Koniecznie muszę sobie sprawić taką miednicę !
A na razie zapraszam po przepis. Jeśli nóżki wydadzą się Wam zbyt tłuste, przed ich podaniem zeskrobcie z nich przy pomocy noża ścięty na wierzchu tłuszcz.
Zimne nóżki
Czas przygotowania: 7 godzin
Składniki:
1 golonka
2 nóżki
3 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
1 cebula
1500 ml wody
3 liście laurowe
7 ziarenek ziela angielskiego
10 ziarenek czarnego pieprzu
3 ząbki czosnku
sól
Wykonanie:
Włoszczyznę i cebulę obieramy. Golonkę i nóżki dokładnie myjemy i wraz z włoszczyzną wkładamy do garnka. Zalewamy zimną wodą, dodajemy przyprawy (czosnek dodamy później) i gotujemy przez około dwie godziny na wolnym ogniu, aż mięso będzie bardzo miękkie.
Wywar odcedzamy, nóżki, golonkę i 2 marchewki dostawiamy do lekkiego przestudzenia. Mięso wraz ze skórką kroimy na drobne kawałki, a marchewkę w plasterki.
Czosnek drobniutko siekamy, dodajemy do odcedzonego wywaru. Wywar przyprawiamy.
Pokrojone mięso przekładamy do miseczek, dodajemy marchewkę i zalewamy wywarem. Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2015/01/zimne-nozki.html