Wykonanie
Mięciutkie, delikatne, pełne smaku, z charakterem. Duszone w warzywach, podawane ze świeżą zieloną
pietruszką i pieczonym
czosnkiem.
Żeberka, które wymagają czasu i cierpliwości, ale odpłacają się po stokroć. Danie, które udowadnia, że wolno czasami znaczy lepiej.
Żeberka, które są wyjątkowo slow, w każdym tego słowa znaczeniu.1 kg
mięsnych żeberek wieprzowych2
marchewki2
cebule2 duża główka
czosnku1
pietruszka1
seler2 pęczki zielonej
pietruszkisólziele angielskieliść laurowyczarny pieprz-
Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki.- Warzywa obieramy, płuczemy i kroimy na mniejsze części.-
Mięso i warzywa układamy w garnku. Doprawiamy
solą,
zielem angielskim,
liściem laurowym i
czarnym pieprzem. Gotujemy na bardzo wolnym ogniu przez około 3 godziny.-
Czosnek zawijamy dokładnie folią aluminiową i układamy na suchej patelni. Smażymy przez około 20 minut.
Czosnek wyciągamy z folii i wyłuskujemy z łupin. Dodajemy szczyptę grubej
soli i rozcieramy.- Zieloną
pietruszkę drobno siekamy. Tuż przed podaniem do zredukowanego płynu z
żeberek dokładamy przetarty
czosnek i zieloną
pietruszkę.Smacznego:)