Wykonanie
Nie raz przeglądając przepisy np. na zupę bądź risotto, pęczotto itp. natykacie się na
bulion. Przygotowując dzisiaj zupę (o której więcej jutro...) postanowiłam stworzyć osobny post dotyczący właśnie
bulionu.
Bulion może być wyłącznie warzywny, a może być również
mięsny. U mnie dzisiaj warzywny, ale równie smaczny co z dodatkiem
mięska.Warto przygotować więcej
bulionu i po ostygnięciu po porcjować go do pojemników plastikowych bądź mocnych woreczków i zamrozić. Przy kolejnej zupie bądź pęczottcie będzie jak znalazł - wystarczy rozmrozić ;)Potrzebujemy:- 3
marchewki,- 3
pietruszki,- kawałek
selera,- 1
cebula,- kawałek
pora,- ok. 5 - 6 ziarenek
pieprzu czarnego,- ok. 5 -6 ziarenek
ziela angielskiego,- 4
listki laurowe,- 3 listki suszonej (lub świeżej)
mięty (opcjonalnie),-
sól.Warzywa obrać i umyć. Wrzucić do większego garnka, zalać
wodą i delikatnie gotować. Dolewać
wodę gdy wyparuje. Im dłużej gotujemy
bulion - tym jest lepszy. Najlepiej gotować ok. 2 godzin.