Wykonanie
Dobry
wywar jarzynowy jest podstawą każdej zupy nadając jej unikalny zapach i smak. Ja przygotowuję taki
wywar ze świeżych warzyw oraz przypraw m.in. ziarnistego
pieprzy,
czosnku,
ziela angielskiego. Gdy gotuje rosół dodaję do takiego
wywaru lubczyk oraz
suszone grzyby. Kolejnym ważnym składnikiem jest
mięso na bazie, którego przygotujemy nasz
wywar. Ja zazwyczaj używam
żeberek wieprzowych,
łopatki oraz podudzi drobiowych. Przy gotowaniu rosołu dodaję
mięsa drobiowego oraz wieprzowego.Porcja na ok. 1,5 litra
wywaruSkładniki:1 duża
marchew,1 duża
pietruszka,gałązka liści
selera,
por,ząbek
czosnku,
żeberko wieprzowe,3 ziarenka
pieprzu,
liść laurowy,
ziele angielskie( ziarenko),mała
cebula,Przygotowanie:
Marchewkę obrać, umyć i pokroić w plasterki. Tak samo postąpić z
pietruszką.
Cebulę obrać i przekroić na pół.
Czosnek obrać i pokroić na dwie połówki. Białą część
pora oddzielić od zielonej, obrać z wierzchniej warstwy, przekroić na pół i pokroić w drobne półplasterki. Pokrojone warzywa wsypać do garnka.
Żeberka opłukać i wrzucić do warzyw. Dodać umytą gałązkę liści
selera oraz zieloną łodyżkę
pora.
Warzywa i
żeberko zalać zimną
wodą.
Do
wywaru dodać
przyprawy, gotować ok. 45 min pod przykryciem do momentu aż warzywa będą miękkie.Taka baza idealnie sprawdza się jako
wywar na zupy:
cebulową,
grzybową, pomidorowa .