Wykonanie
I minął kolejny rok! Łącznie 730 dni, 301 przepisów, 322 394 wyświetleń bloga, 495 komentarzy, 1 059 fanów na Facebooku . Mało? Dla mnie jest to niesamowity wynik, tym bardziej, że blogów kulinarnych jest całe mnóstwo. Chciałabym Wam wszystkim serdecznie podziękować za to, że jesteście, odwiedzacie, czytacie, komentujecie i gotujecie.Z tej okazji przygotowałam tort. Jasny, mocno nasączony
biszkopt przełożony dwoma warstwami
bitej śmietany z
truskawkami. Klasyka!
Biszkopt dobrze jest upiec kilka godzin wcześniej, aby trochę poleżakował i lepiej się kroił. Jest dość słodki, dlatego przygotowałam herbaciane nasączenie z
sokiem z cytryny i cytrynówką. Dobrze komponował się z niezbyt słodkim kremem i kwaśnymi
owocami. Dla mnie połączenie idealne.Składniki
Biszkopt:
jajka, 4 sztuki
sól, szczypta
cukier, 250 g
mąka pszenna, 130 g
mąka ziemniaczana, 130 g
proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
woda, 4 łyżkiNasączenie:zaparzona
herbata, 300 ml
cukier, 2-3 łyżeczkisok z 1/3
cytrynycytrynówka, 100 mlKrem:
śmietana kremówka, 1 l
śnieżka, 10 g
cukier puder, 2-3 łyżki
żelatyna, 1 łyżeczkawrzątek, 1 łyżka
truskawki, ok. 300-400 gSposób przygotowania
Białka dokładnie oddzielić od
żółtek. Ubić na sztywno ze szczyptą
soli w suchej misce. Dodać
cukier i
żółtka. Krótko miksować. Następnie przesiać obie
mąki i delikatnie wymieszać łyżką do połączenia składników. Na sam koniec wlać
wodę i jeszcze raz wymieszać. Gotową masę przelać do formy o średnicy 20 cm wysmarowanej
masłem i obsypanej
bułką tartą. Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 170 stopni. Piec przez 30-35 minut do tzw. suchego patyczka. Jeśli ciasto będzie się zbyt mocno rumieniło należy przykryć je folią aluminiową.
Cukier rozpuścić w herbacie. Kiedy wystygnie wymieszać z
sokiem i cytrynówką.Mocno schłodzoną
śmietanę ubić na sztywno. Dodać
śnieżkę i
cukier. Chwilę miksować.
Żelatynę rozpuścić we wrzątku. Kiedy wystygnie, ale będzie jeszcze płynna wlać do
śmietany. Zmiksować. Połowę
bitej śmietany wymieszać z
truskawkami pokrojonymi w grubą kostkę.
Biszkopt wystudzić. Odciąć „górkę”. Następnie podzielić na 3 równe części. Spód ułożyć na paterze. Polać równomiernie 1/3 nasączenia. Rozłożyć połowę
bitej śmietany z
truskawkami. Wyrównać i położyć kolejny blat
biszkoptu. Postępować tak jak z poprzednim do wyczerpania składników. „Czystą”
śmietaną ozdobić tort, rozkładając ją równomiernie na górze i po bokach. Falowane wzorki zrobiłam ząbkowanym nożem do krojenia
pieczywa. Ozdobić
truskawkami. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny.