Wykonanie
W UK sezon na
truskawki już się zaczął, niedługo i polskie
pola obrodzą,
pora więc na małe szaleństwo
truskawkowe :-). Rolada jest delikatna, mięciutka, nie łamie się przy zwijaniu, krem
truskawkowy - przepyszny. Na pewno będzie ciężko się oprzeć, by jej nie zrobić - a samo wykonanie jest dość proste. Na pewno się uda! :-)Składniki na
biszkopt:3 duże
jajkaszczypta
soli50 g drobnego
cukru do wypieków3,5 łyżki
mąki pszennej np. tortowej2 łyżki
skrobi ziemniaczanej1/4 łyżeczki
proszku do pieczeniaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę i
skrobię wymieszać z
proszkiem do pieczenia, przesiać, odłożyć.
Białka oddzielić od
żółtek, umieścić w misie miksera i ubić ze szczyptą
soli na sztywną pianę. Dosypywać
cukier, łyżka po łyżce, stopniowo, cały czas miksując. Dodać
żółtka, nadal ubijając. Wsypać przesiane
mąki wymieszane z
proszkiem do pieczenia i bardzo delikatnie wymieszać.Blachę o wymiarach 33 x 26 cm wysmarować
masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać masę
biszkoptową, wyrównać szpatułką. Piec około 8 minut w temperaturze 190ºC.W międzyczasie ściereczkę kuchenną (lnianą) oprószyć
cukrem pudrem (lub
cukrem waniliowym). Położyć na niej upieczoną, gorącą roladę (wierzchem do ściereczki i natychmiast zdjąć papier z góry). Następnie szybko zwinąć razem ze ściereczką (zaczynając zwijanie od dłuższego
boku), odłożyć do wystudzenia. Należy to zrobić
póki biszkopt jest jeszcze ciepły, wystudzony
biszkopt mógłby popękać.600 g
truskawek (300g + 300g)250 ml
śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej5 łyżeczek
żelatyny (20 g) lub 5 listków
żelatyny1/3 szklanki
cukru pudru (lub więcej, w zależności od słodkości
truskawek)300 g
truskawek zmiksować blenderem na sos. Kolejne 300 g pokroić na małe kawałki.
Żelatynę w proszku przesypać do małej miseczki, zalać zimną
wodą, tylko do jej przykrycia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się
żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (
żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika, lekko przestudzić.
Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodając
cukier puder. Dodawać stopniowo do sosu z
truskawek, delikatnie wymieszać. Dodać
żelatynę, na początku najlepiej wymieszać ją z 3 łyżkami kremu, następnie dodać do reszty i delikatnie lecz dobrze wymieszać. Na końcu wmieszać kawałki
truskawek. Włożyć do lodówki na zgęstnienie, ale pilnować, by masa nie zgęstniała zbyt mocno, by można ją było rozsmarować na roladzie.Ostudzoną roladę rozwinąć, szybko nałożyć masę
truskawkową, zwinąć z powrotem. Włożyć do lodówki na 2 godziny, lub do momentu stężenia.Przechowywać w lodówce. Przed podaniem oprószyć
cukrem pudrem.Smacznego :-).