Wykonanie
Składniki :4
jajka100 g
cukru100 g
mąki pszennej350 ml
śmietany 30%1 łyżka
cukru pudru1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soli
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 C.
Żółtka oddzielamy od
białek.
Białka ze szczyptą
soli ubijamy, stopniowo dosypując
cukier, aż powstanie sztywna piana. Dodajemy
żółtka i miksujemy.
Mąkę mieszamy z
proszkiem do pieczenia i ciągle miksując wsypujemy po trochu do masy jajecznej. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy na nią ciasto i równomiernie rozprowadzamy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 10-15 minut do lekkiego zrumienienia.Po tym czasie
biszkopt wyjmujemy z piekarnika i przekładamy, papierem do góry, na ściereczkę posypaną
cukrem pudrem. Zdejmujemy papier i zwijamy razem ze ściereczką wzdłuż dłuższego lub krótszego
boku. Zwinięte ciasto w ściereczce odstawiamy do ostygnięcia.
Śmietanę ubijamy z
cukrem pudrem na sztywno. Wystudzony
biszkopt rozwijamy, rozsmarowujemy po całości
bitą śmietanę zostawiając około 2 cm margines nie posmarowanego ciasta przy drugim dłuższym
boku, żeby podczas zwijania
śmietana nie wypływała. Delikatnie zwijamy
biszkopt ze
śmietaną. Owijamy papierem lub czystą ścierką i wstawiamy do lodówki. Przed podaniem roladę posypujemy
cukrem pudrem.