Wykonanie
Pyszna, lekka rolada z delikatnym musem
truskawkowym, a że na
truskawki akurat jest sezon... nic tylko robić i zajadać!
Czas przygotowania: ok 40 min + chłodzenieIlość porcji: 12Składniki:Na ciasto:
3
jajka2 łyżki drobnego
cukru3 łyżki
mąki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanej1/4 łyżeczki
proszku do pieczenia1 opakowanie
cukru waniliowegoSkładniki na mus:Ok 400g
truskawek (mrożonych lub świeżych)150g
cukru pudruKilka kropli
soku z cytryny18g
żelatyny +
woda600 ml
śmietany kremówki 30%Przygotowanie rolady zaczynamy od zrobienia ciasta: oddzielamy
białka od
żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Następnie ciągle ubijając stopniowo dosypujemy
cukier. Dodajemy po kolei
żółtka, ubijamy. Na zakończenie dodajemy
mąkę z
proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy (najlepiej ręcznie), aż składniki się połączą w jednolitą masę. Tak przygotowane ciasto wylewamy na wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia blachę i pieczemy przez 8 minut w 190 stopniach.Po upieczeniu ciasto przekładamy na czystą ściereczkę posypaną
cukrem waniliowym, tak by papier do pieczenia pozostał na górze. Papier od razu odklejamy, a ciasto zawijamy w rulon ze ściereczką i pozostawiamy do ostygnięcia.Teraz kolej na mus
truskawkowy. Zaczynamy od rozpuszczenia
żelatyny w przegotowanej wodzie. Studzimy. Umyte
truskawki wraz z
cukrem miksujemy blenderem, dodając parę kropel
soku z cytryny. Do powstałego musu dodajemy przestudzona
żelatynę.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno i łączymy z musem
truskawkowym (mieszamy ręcznie dla uzyskania puszystości) i odstawiamy na chwilę do lodówki. Po ostudzeniu ciasta rozwijamy je, nakładamy nasz mus
truskawkowy i szybko zwijamy z powrotem. Odkładamy na ok 1h do lodówki. Całość dla efektu można posypać jeszcze
cukrem pudrem z wierzchu. Smacznego :)