ßßß Cookit - przepis na Rolada truskawkowa

Rolada truskawkowa

nazwa

Wykonanie

Pyszna, lekka rolada z delikatnym musem truskawkowym, a że na truskawki akurat jest sezon... nic tylko robić i zajadać!
Czas przygotowania: ok 40 min + chłodzenie
Ilość porcji: 12
Składniki:
Na ciasto:
3 jajka
2 łyżki drobnego cukru
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
Składniki na mus:
Ok 400g truskawek (mrożonych lub świeżych)
150g cukru pudru
Kilka kropli soku z cytryny
18g żelatyny + woda
600 ml śmietany kremówki 30%
Przygotowanie rolady zaczynamy od zrobienia ciasta: oddzielamy białka od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Następnie ciągle ubijając stopniowo dosypujemy cukier. Dodajemy po kolei żółtka, ubijamy. Na zakończenie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy (najlepiej ręcznie), aż składniki się połączą w jednolitą masę. Tak przygotowane ciasto wylewamy na wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia blachę i pieczemy przez 8 minut w 190 stopniach.
Po upieczeniu ciasto przekładamy na czystą ściereczkę posypaną cukrem waniliowym, tak by papier do pieczenia pozostał na górze. Papier od razu odklejamy, a ciasto zawijamy w rulon ze ściereczką i pozostawiamy do ostygnięcia.
Teraz kolej na mus truskawkowy. Zaczynamy od rozpuszczenia żelatyny w przegotowanej wodzie. Studzimy. Umyte truskawki wraz z cukrem miksujemy blenderem, dodając parę kropel soku z cytryny. Do powstałego musu dodajemy przestudzona żelatynę. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno i łączymy z musem truskawkowym (mieszamy ręcznie dla uzyskania puszystości) i odstawiamy na chwilę do lodówki. Po ostudzeniu ciasta rozwijamy je, nakładamy nasz mus truskawkowy i szybko zwijamy z powrotem. Odkładamy na ok 1h do lodówki. Całość dla efektu można posypać jeszcze cukrem pudrem z wierzchu. Smacznego :)
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2013/06/rolada-truskawkowa.html