Wykonanie
Myślałam o tym przepisie od dwóch lat w końcu stwierdziłam weź się do roboty i upiecz te pierożki. Tym bardziej, że zbliża się tłusty czwartek i może to być inna ciekawa propozycja na ten dzień. Czy mi smakowało i jestem zadowolona z efektu? średnio. Co mi nie pasowało - w trakcie wyrabiania ciasto cały czas kleiło mi się do rąk musiałam podsypywać
mąką, co z czasem zaczęło mnie irytować. Dodatek
mąki uwzględniłam w przepisie. W końcu stwierdziłam, że
daje sobie spokój i zaczęłam mocno oprószone ciasto rozciągać w rekach bo o rozwałkowaniu nie było szans. Jeśli chodzi o smak pierożka to jakoś nie powalił mnie na kolana, ale było smaczne i można zjeść przy
kawie. Przepis może też zainteresować osoby, które są na diecie bo do przygotowania została wykorzystana niewielka ilość tłuszczu i
cukru.Składniki:1 kg mączystych
ziemniaków200-250g
mąki + do podsypania1 łyżeczka
soli1/2 szklanki
cukru pudru1
jajkoNadzienie:0,5 kg
jabłek3 łyżki
cukru trzcinowego2 łyżki kwaśnej
śmietany 18%1/2 łyżeczki
cynamonusok z cytrynyew.
kardamonew.
rodzynkiDodatkowo:50 g rozpuszczonego
masła1
jajko1 łyżka
mlekacukier do posypaniaDzień wcześniej gotujemy
ziemniaki (nie dodajemy
soli!). Studzimy. Następnie mielimy. Na stolnicę wsypujemy
mąkę,
cukier,
sól, dodajemy
jajko i
ziemniaki. Zagniatamy, jeśli ciasto będzie się jeszcze mocno kleić dosypmy
mąki. Z ciasta odrywamy niewielkie kawałki ciasta, kulamy w rękach kulkę, oprószamy
mąką i spłaszczamy tworząc okrągły niezbyt gruby placek. Brzegi smarujemy
masłem, układamy nadzienie i zlepiamy brzegi. Wierzch smarujemy rozkłóconym
jajkiem z dodatkiem
mleka, posypujemy
cukrem. Pieczemy na złoty kolor około 35-40 minut w 180*C.Nadzienie:
jabłka obieramy, kroimy w cienkie plasterki, skrapiamy
sokiem z cytryny, dodajemy pozostałe składniki nadzienia i mieszamy.
Przepis z gazety wyborczej