ßßß Cookit - przepis na Ziemniaczane pierożki z jabłkami

Ziemniaczane pierożki z jabłkami

nazwa

Wykonanie

Myślałam o tym przepisie od dwóch lat w końcu stwierdziłam weź się do roboty i upiecz te pierożki. Tym bardziej, że zbliża się tłusty czwartek i może to być inna ciekawa propozycja na ten dzień. Czy mi smakowało i jestem zadowolona z efektu? średnio. Co mi nie pasowało - w trakcie wyrabiania ciasto cały czas kleiło mi się do rąk musiałam podsypywać mąką, co z czasem zaczęło mnie irytować. Dodatek mąki uwzględniłam w przepisie. W końcu stwierdziłam, że daje sobie spokój i zaczęłam mocno oprószone ciasto rozciągać w rekach bo o rozwałkowaniu nie było szans. Jeśli chodzi o smak pierożka to jakoś nie powalił mnie na kolana, ale było smaczne i można zjeść przy kawie. Przepis może też zainteresować osoby, które są na diecie bo do przygotowania została wykorzystana niewielka ilość tłuszczu i cukru.
Składniki:
1 kg mączystych ziemniaków
200-250g mąki + do podsypania
1 łyżeczka soli
1/2 szklanki cukru pudru
1 jajko
Nadzienie:
0,5 kg jabłek
3 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
1/2 łyżeczki cynamonu
sok z cytryny
ew. kardamon
ew. rodzynki
Dodatkowo:
50 g rozpuszczonego masła
1 jajko
1 łyżka mleka
cukier do posypania
Dzień wcześniej gotujemy ziemniaki (nie dodajemy soli!). Studzimy. Następnie mielimy. Na stolnicę wsypujemy mąkę, cukier, sól, dodajemy jajko i ziemniaki. Zagniatamy, jeśli ciasto będzie się jeszcze mocno kleić dosypmy mąki. Z ciasta odrywamy niewielkie kawałki ciasta, kulamy w rękach kulkę, oprószamy mąką i spłaszczamy tworząc okrągły niezbyt gruby placek. Brzegi smarujemy masłem, układamy nadzienie i zlepiamy brzegi. Wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem z dodatkiem mleka, posypujemy cukrem. Pieczemy na złoty kolor około 35-40 minut w 180*C.
Nadzienie: jabłka obieramy, kroimy w cienkie plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy pozostałe składniki nadzienia i mieszamy.
Przepis z gazety wyborczej
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2014/02/ziemniaczane-pierozki-z-jabkami.html