Wykonanie
Wypieków
drożdżowych ciąg dalszy :) Tym razem zapraszam na cieszące i oko i podniebienie zakręcone drożdżówki do odrywania. Są mega pyszne! Referencje od innych próbujących na życzenie :) Bułeczki mają lekko żółty odcień dzięki dodatkowi puree z dyni. Polecam Wam bardzo i jednocześnie uprzedzam, że zapach roznoszący się podczas pieczenia niesamowicie pobudza ślinianki :)
Składniki:Ciasto:1/3 szklanki ciepłego
mleka30 g świeżych
drożdży2 łyżki
cukru2 łyżki roztopionego
masła2,5 szklanki
mąkiszczypta
soli1
jajkopół szklanki puree z dyniNadzienie:2 łyżki roztopionego
masła3/4 szklanki
cukru trzcinowego nierafinowanego1,5 łyżeczki mielonego
cynamonupół łyżeczki
przyprawy do piernika5
jabłek pokrojonych na plasterkiDodatkowo:pół szklanki
cukru pudru trzcinowegopół łyżeczki mielonego
cynamonu2 łyżki
soku z cytrynyPrzygotowanie:Przygotować rozczyn z
drożdży:
drożdże pokruszyć, dodać ciepłe
mleko, 2 łyżki
cukru, łyżkę
mąki i wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10 min. do wyrośnięcia.W misce wymieszać pozostałe składniki, tj.
mąkę, szczyptę
soli,
jajko, puree z dyni i roztopione
masło. Na koniec dodać wyrośnięty rozczyn. Wyrabiać ciasto ok. 10 min., aż będzie odchodziło od dłoni i miski. Przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę do wyrośnięcia.W międzyczasie wymieszać 3/4 szklanki
cukru trzcinowego z
przyprawami. Tortownicę z kominem o śr. 28 cm wysmarować
masłem.Wyrośnięte ciasto przełożyć na matę silikonową/ stolnicę posypaną
mąką, uformować wałek i podzielić na kilkanaście równych części (u mnie 13).Każdą część rozwałkować, posmarować roztopionym
masłem, następnie posypać mieszanką
cukru trzcinowego z
przyprawami, a na koniec ułożyć na cieście plasterki
jabłka (uprzednio zanurzone w mieszance
cukru trzcinowego z
przyprawami). Zwinąć w rulon i układać w przygotowanej formie. Po zwinięciu wszystkich ruloników pozostawić je w formie na ok. 20 min. do ponownego wyrośnięcia.Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Wstawić blachę z bułeczkami do piekarnika i piec przez ok. 30 min.Po całkowitym wystudzeniu posypać
cukrem pudrem lub polukrować*:
cukier puder wymieszać z
cynamonem i
sokiem z cytryny. Jeśli będzie zbyt gęsty dodać trochę więcej soku, jeśli zbyt rzadki - dosypać
cukru pudru.